Савремена српска музика

Емисију посвећујемо стваралаштву Милана Михајловића

Рођен 1945. године, Михајловић је дипломирао композицију и дириговање на Факултету музичке уметности у Београду, где је и магистрирао у класи Станојла Рајичића. Даље усавршавање наставио је на летњим курсевима у Келну и Салцбургу. Од 1975. године ради на Факултету музичке уметности у Београду, најпре као наставник теоријских предмета, а потом је напредовао све до статуса редовног професора композиције. Милан Михајловић је један од оснивача Ансамбла за савремену музику и Међународне трибине композитора. Од 1987. до 2002. године био је председник Удружења композитора Србије, а од 2002. године и декан Факултета музичке уметности оставши на овој позицији до 2009.

Носилац је великог броја признања за стваралаштво, укључујући награде Стеван Христић, награде БЕМУС-а, Октобарске награде града Београда, првих награда на Међународној трибини композитора, награде Стеван Мокрањац и других.

Протеклих неколико година музика Милана Михајловића, доживљава велики број извођења у Немачкој, Белгији, Француској, као и у Финској. Једна од најпознатијих композиција Милана Михајловића Мементо је тако 2017. године уврштена и на програм Брандебуршког државног оркестра.

За дела Милана Михајловића карактеристична је формална прегледност и логичност структурног плана дела. Деведесетих година прошлог века често је посезао за постмодернистичким радом са цитатима, моделима и узорима, али је у његовој поетици остао константан изразито лирски карактер дела.

Уредница Ивана Неимаревић

број коментара 0 Пошаљи коментар