Читај ми!

Антологија српске музике

Душан Радић: музика из балета „Балада о месецу луталици”. Изводе Хор и Симфонијски оркестар Радио-телевизије Београд. Диригује Ванчо Чавдарски. Солисти су мецосопран Александра Ивановић и глумац Петар Краљ. Снимак је забележен 1984. године.

Баладу о месецу луталици Душан Радић је обликовао у три слике које звучно дочаравају неокласични музички језик, наглашавају маркантан ритмички пулс и буде асоцијације на џез. Написан 1957. године по либрету Боре Ћосића, овај балет, односно бурлескна љубавна игра, како га је композитор назвао, премијерно је изведен у Народном позоришту у Београду 19. октобра 1960. године под диригентском палицом Оскара Данона.

Прича прати песника, службеника у научном институту, који у свом свакодневном животу, у сваком кораку који чини схвата да не припада свету који га окружује. Наговорен од свог другог, иронично-рационалног ја – песник љубав почиње да тражи међу Месецом и звездама. Друга слика балета одвија се у небеском простору. Иако га зелена комета узалуд мами, песник убрзо схвата да ни на небу не може наћи ону праву, те се скоком враћа на земљу у потрази за спасом. У трећој слици која се одвија на земљи песник наставља потрагу за женом својих снова. Иако је на кратко помислио да ју је пронашао, његово разочарење убрзо следи и он наставља своја безуспешна лутања.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

број коментара 0 Пошаљи коментар