Грамофонија – Вивалди: Сонате и концерти за блок-флауту

Репродукујемо снимак флаутисте Ласла Чидре и чланова камерног оркестра Франц Лист из Будимпеште са плоче продукцијске куће Хунгаротон објављене 1980. године.

Мађарски флаутиста Ласло Чидра, стекао је светску славу тумачењем дела барокних и ренесансних мајстора, која је објавио на преко шездесет плоча. Остварења италијанских аутора у његовом опусу заузимају посебно место, а поред албума који вечерас емитујемо, објавио је још три плоче са композицијама Антонија Вивалдија од којих су неке постигле глобални успех. Такође, Чидра је поред оркестра Франц Лист наступао и са ансамблом Камерата хунгарика са којим је тумачио мање позната остварења дворске музике средњег века и барока. Његови снимци су у Мађарској објављивани у свим тада актуелним форматима, што је случај и са овим албумом који је поред винилне верзије израђен и као касета, а седам година након оригиналног издања, и као компакт диск.

За технички квалитет овог албума заслужан је Јене Симон, сниматељ и продуцент који је од краја седамдесетих у Хунгаротону реализовао преко 150 снимака претежно уметничке музике уз неколико плоча са популарном, џез и народном музиком. Поред плоче коју емитујемо, Чидра је са Симоном исте године реализовао још један албум са музиком Георга Филипа Телемана који је такође објављен у три верзије, од којих је једна била намењена јапанском тржишту. Омот је дело Шандора Шајновића који је током седамдесетих година дизајнирао педесетак омота за плоче Хунгаротона, углавном са уметничком музиком.

Аутор Милан Милојковић.
Уредница Сања Куњадић.

број коментара 0 Пошаљи коментар