Оперска сезона Eурорадија 2018/2019

Салцбуршки фестивал – Моцарт: Идоменеј

У вечерашњој емисији пратићете снимак опере „Идоменеј” Волфганга Амадеуса Моцарта, забележен 27. јула на Салцбуршком фестивалу. На отворној сцени Флезенрајтшулеа публика је присутвовала новој поставци редитеља Питера Селарса којом је руководио Теодор Куренцис.

 Селарс се определио да Идоменеја чита у кључу избегличке кризе, обраћајући се питањима насиља, трауме, љутње и очаја који проистичу из великих сукоба и све нарастајуће претње уништавања природног окружења. Како то објашњава критичар и музиколог Срђан Атанасовски који је пратио представу: „Овог пута, тема Идоменеја су климатске промене: антички мит о владару чији опстанак и избављење из бродоломне буре зависи од људске жртве његовог сина, Селарс је искористио као прилику да адресира питање конфликта између генерација као конститутивно у тренутној климатској кризи. Како би се потцртале ове интервенције, секо речитативи су скраћени и сведени на минимум, интервенисано је у штампани сиже опере који прати продукцију и, коначно, извођењу је прикључена арија са хором из Моцартове сценске музике за представу Тамос, краљ Египта, која говори о гневу богова над људским непочинствима, а која у овој продукцији служи као интерлудијум за трећи чин Идоменеја".

Главне улоге тумаче: Јинг Фанг као Илија, Расел Томас као Идоменеј, Пола Марихи као Идаманте, Никол Шевалије као Електра, Леви Секгапане као Арбак. Хором опере из Перма, као и ансамблима Музика Етерна и Фрајбуршки камерни оркестар диригује Теодор Куренцис.

Уредница Ксенија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар