Нова дискографија – Ларс Фогт изводи Моцартове Сонате

Представљамо најновији албум пијанисте Ларса Фогта са сонатама Волфганга Амадеуса Моцарта, који је у мају објавила издавачка кућа Ондине.

Тринаест година после свог првог албума са Моцартовим сонатама, а након успешних циклуса дела Бетовена, Баха и Шуберта, Фогт се поново вратио бечком класичару, свирајући његове четири сонате. На овом албуму се налазе сонате број 2 и број 3 које је Моцарт као осамнаестогодишњак написао током једног лета, затим соната број 8, настала убрзо по смрти његове мајке, као и соната број 13 компонована у Линцу 1783. године.

Одлука пијанисте да дела изводи у хронолошком реду пружа нам могућност да увидимо развој Моцартовог композиторског стила, док комплементарност ових соната сведочи о дубокој промишљености при одабиру програма.

Оно што се одмах примећује у Фогтовој интерпретацији јесте извесна ритмичка слобода и употреба рубата, али га он користи са пажњом и мером, увек са драматуршким оправдањем. Као што критика примећује „Фогт нема класичну прецизност и софистицираност попут Мицуко Учиде или озбиљност Алфреда Брендла, али има топлину тона и емоције које су експресивне, промишљене и проницљиве... Оно што је очигледно у извођењу јесте да су мање наглашене музичке структуре, а више музички карактер сваке сонате. Ту постоји конзистентност, визија, од прве до последње ноте сваког од дела у овим промишљеним интерпретацијама".

Сам снимак је веома чист, са звуком клавира који звучи прецизно и са доста детаља, али не и споредних шумова, што даје утисак топлине и блискости.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

број коментара 0 Пошаљи коментар