Музика света – Вомекс 2018

У другој емисији из циклуса посвећеног 24. фестивалу Вомекс, који је од 24. до 28. октобра одржан у Лас Палмасу на Канарским острвима чућете Дауду Џобареа из Гамбије и малгашки трио Токо Тело

На овом престижном world music фестивалу одржано је преко 60 концерата на седам бина, а представили су се музичари из 50 земаља. Треба поменути и да је на сајму и конференцијама који прате фестивал и Србија имала своје представнике.

Осим поменутог, део фестивала Вомекса су бројне изложбе, филмски програми, али и живи радијски програм који се одвија у студију Радио Вомекса, а који подразумева интервјуе и сесије које организује Еурорадио у сарадњи са Би Би Сијем.

У вечерашњој емисији МУЗИКА СВЕТА чућете представнике Гамбије и Мадагаскара. На почетку ћете чути кратки наступ Дауде Џобареа, гамбијског мајстора на кори. Његов деда био је прослављени кора уметник - Баи Конте, отац је био дворски музичар, док је стриц, Маламини Џобаре, један од првих уметника на кори који је снимио албум за лондонску дискографску кућу Стерн, која је и лиценцни издавач Дауде Џобареа. Музика овог мандинка уметника, осим традиционалног репертоара за кору, прожета је и жанровима као што су поп и западноевропски фолк.

Након Дауде Џобареа, чућете наступ трија Токо Тело, који чине малгашка дива Моника Нжава - вокал и удараљке, као и познати музичари са Мадагаскара: Жоел Рабесоло и Д'Гари - гитаре и вокали.

Уредница емисије Марија Вуковић

број коментара 0 Пошаљи коментар