Георг Фридрих Хендл: Ораторијум Сузана

Пратићете снимак који је забележен 14. јуна на Хендловом фестивалу у Халеу, када је ансамблом дириговао Пол Меккриш. Овај ексклузивни снимак добили смо посредством размене у оквиру серијала Летњи фестивали Еурорадија.

Либрето за овај ораторијум, премијерно изведен у позоришту Ковент гарден у Лондону 10. фебруара 1749. године, највероватније је написао песник и драматург Мозис Мендес. Сам сиже је базиран на 13. књизи библијске „Књиге Данијелове”. У протестантској традицији овај део Библије се сматра апокрифним текстом и говори о верној и честитој жени коју су двојица стараца за време вавилонског ропства оптужили за неверство јер су жудели за њом. Пророк Данијел је открио лажи стараца и одбранио Сузанину част. Ова прича је иначе у историји била једна од омиљених сликарских тема - славна су платна Тинторета, Тицијана, Рембранта и посебно Артемизије Ђентилески, под називом "Сузана и старци" која се чувају у највећим музејима света.

Сам Хендл се радећи у лето 1748. године на овом делу окренуо нешто лакшем, оперском стилу, користећи камерни гудачки оркестар уз пар обоа, фагот и трубе које се појављују тек на срећном крају дела. Хорови су ређи, а акценат је на аријама и дуетима. Неке од тих солистичких арија су моделоване на основу једноставнијих мелодијских принципа енглеске пучке баладне опере. Занимљиво је напоменути да у делу проналазимо елементе комедије - можда би у ствари било боље говорити о црнохуморној комедији и иронији - пре свега у Хендловом третману двојице стараца. Са друге стране, честитост и храброст главне јунакиње су приказани живо, са одређеним елементима опере серије и трагичног су, херојској тона.

Ораторијум „Сузана” спада у ред најређе извођених Хендлових дела, можда јер је и музиколог Стенли Сејди сматрао да је ово драматуршки неуравнотежена композиција, која захтева бројна скраћења и интервенције. Ипак, последњих година обнавља се интересовање за ово занемарено дело. Теме патолошке пожуде, сексуалног малтертирања и напада на жене, корупције власти и лакоће манипулисања јавним мњењем итекако резонирају са савременом публиком у овом историјском тренутку, у којем недолично понашање моћних мушкараца бива проказано.

Уредница емисије: Ксенија Стевановић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар