Са београдских сцена – 19. фестивал Дани оргуља

Концерт трија који чине мађарски оргуљаш Јанош Палур, гитариста Бранко Тријић и перкусиониста Бојан Ивковић. Наступ је забележен 1. јула прошле године у оквиру 19. фестивала Дани оргуља у Беoграду.

Овим концертом организатори су наставили иницијативу проширења програмске концепције и презентовања оргуља у другачијем, савременом музичком светлу. Различита искуства и жанрови у којима су се чланови трија пронашли на овом концерту су изнедрили јединствени „crossover” жанр, то јест једно посебно музичко искуство.

Јанош Палур, добитиник је награде Grand Prix на Другом међународном оргуљашком такмичењу у Паризу 1997. године. Захваљујући овом успеху, наступао је у оквиру концертних циклуса најзначајнијих француских катедрала. Исте године је постао титуларни оргуљаш у Реформаторској цркви Фашор у Будимпешти, а оргуље у овој цркви реконструисане су према његовом плану. Годину дана касније је почео да предаје оргуље на Музичкој академији Франц Лист. Палур је први оргуљаш из Мађарске који је снимио сабрана дела за оргуље Роберта Шумана и Мориса Дирифлеа.

Уредница емисије Марија Вуковић.

број коментара 0 Пошаљи коментар