Директан пренос концерта са фестивала Музички септембар у Монтреу

Руски национални оркестар под управом Михаила Плетњова изводи дела Петра Чајковског (Виолински концерт у Де дуру, опус 35) и Александра Скрјабина (Прва симфонија у Е дуру, опус 26). Солисткиња је виолинисткиња Александра Конунова, а суделују и мецосопран Полина Шамајева и тенор Јуриј Ростоцки, као и Хор Глинка.

Овогодишњи фестивал Музички септембар свечано је отворен 1. и трајаће до 9. септембра. Нови уметнички директор Миша Дамев, швајцарски пијаниста и диригент француско-бугарског порекла, досадашњи концепт и назив фестивала је проширио у Музички септембар - Прозор у свет, са циљем да се сваке године фокус усмери на једну земљу и њене таленте у музици и плесу. Ове године фестивал је посвећен руској култури, делима руских аутора - традиционалних и савремених - као и интерпретаторима из Русије, међу којима се посебно издвајају Оркестар позоришта Мариински, Руски национални оркестар, диригенти Валериј Гергиев, Михаил Плетњов, као и пијанисти Борис Березовски и Николај Лугански. Поред ових великана руске музичке сцене, на фестивалу су се представили (или ће се представити) и млади уметници попут чланова хора Академије Глинка, француски пијаниста Александар Канторов, иначе победник овогодишњег такмичења Чајковски, млади виолиниста Данијел Лозакович и други.

Виолинисткиња Александра Конунова је рођена 1988. године у Кишињеву, у Молдавији. Прву награду на такмичењу Јозеф Јоаким у Хановеру освојила је 2012. године, када је жири једногласно похвалио њену виртуозност, импресиониран техником и јединственом музикалношћу младе уметнице. Године 2015. освојила је и специјалну награду на међународном такмичењу у Сингапуру, као и трећу награду на такмичењу Чајковски у Москви.

Ова признања омогућила су Конуновој наступе са познатим ансамблима попут Камерног оркестра Малер, Оркестра Италијанске Швајцарске, Оркестра театра Мариински, Камерате из Берна, као и камерних оркестара из Беча и Штутгарта. Сарађивала је са диригентима међу којима се посебно издвајају Валериј Гергиев, Теодор Куренцис, Владимир Спиваков и Ђанандреа Нозеда.

Свирала је на престижним музичким фестивалима у Вербијеу, Бону, Риму, Монпељеу, Токију и другим градовима широм света. Радо музицира и у оквиру камерних састава. У родном Кишињеву основала је добротворну организацију Арта Вие, која помаже студентима музике са инвалидитетом. Остварила је снимке Виолинских соната Сергеја Прокофјева, као и Троструког концерта Лудвига ван Бетовена.

Данас Александра Конунова музицира на Гварнеријевој виолини из 1730. године.


Уреднице и водитељке преноса: Ксенија Стевановић и Ирина Максимовић Шашић.

број коментара 0 Пошаљи коментар