Музика вива

Представићемо дела данског композитора Сјерена Нилса Ајхберга за клавир и ансамбл.

Овај данско-немачки аутор је 2010. године био први резидентни композитор Данског радија у историји ове медијске установе. Ајхберг је рођен 1973. године у Штутгарту, али је одрастао у Данској. Тренутно живи и ради у Берлину. Постао је познат 2001. године када је добио Прву награду на такмичењу Краљица Елизабета у Белгији. Од тог тренутка, његова дела се често изводе на светским позорницама, а композиције су му поручивали велики фестивали, као и познати ансамбли и симфонијски оркестри.

До сада је написао више од 30 дела, међу којима су и две симфоније. Краљевска опера Ковент гарден је 2014. године ангажовала Ајхберга да напише камерну оперу која је добила генерално позитивне оцене критике, а потом је 2017. године завршио и оперско остварење посвећено европској мигрантској кризи за Оперу из Висбадена. Такође, овај композитор пише и за Бродски квартет, за камерни оркестар Малер, као и за виолинисткињу Хилар Хан која често изводи његово дело Левитација.

Дело Херверк из 2002. године инспирисано је истоименим романом Тома Кристенсена из 1930. године који се сматра једним од најважнијих дела данског модернизма. Пре свега, композитор је у своју композицију уткао сећање на читање овог дела док је био гимназијалац и на утисак који је на њега оставила филмска адаптација из 1977. године.

Циклус клавирских минијатура Крхотине има 19 сегмената, које Ајхберг назива „Етидама-Постлудијумима", а написано је као обавезно дело финала Међународног такмичења Феручо Бузони у Болцану 2002. године.

Дело Нацукуса-Јае је компоновано за концерт посвећен жртвама атомске бомбе у Хирошими и премијерно је изведено 2005. године. Почетни импулс за компоновање дела Ајхберг је пронашао у хаику стиховима Мацуа Башоа - Летња трава, односно у структури од 19 слогова подељених у три стиха у размери 5 - 7 - 5 која краси хаику поезију. Структура 5-7-5 прожима све аспекте дела од интервала, хармоније до ритмичких патерна.

Уредница Ксенија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар