Грамофонија

Репродуковаћемо снимке оркестарских остварења Рихарда Штрауса које су забележили чланови Берлинске филхармоније под управом Карла Бема. Снимци су оригинално објављени 1963. године на плочи продукцијске куће Дојче грамофон, а емитоваћемо их са лиценцног издања ПГП-РТБа.

Контроверзни диригент Карл Бем је током своје дуге каријере више пута шокирао јавност, како због својих ставова о нацистима са којима је сарађивао током Другог светског рата, тако и због провокативне концепције својих интерпретација. Вероватно су оба разлога утицала на велику популарност његових плоча, које су углавном биле продукцијски на високом нивоу уз веома занимљив репертоар. Иако су полемике око његовог наслеђа и даље актуелне, уз све чешћа оспоравања његових активности и уметничких достигнућа, тиражи његових албума се могу поредити са онима из сфере популарне музике, а готово сви његови записи су доступни и на сервисима за стримовање. Управо због тога, магазин Грамофон га је 2012. године уврстио у свој "Хол славних", упркос противљењу дела јавности. Плоча коју ћемо емитовати је настала у периоду када је Бем са Берлинском филхармонијом припремао снимање свих Моцартових симфонија, а сматра се једним од најпродаванијих албума тог времена који је објављен у двадесетак верзија широм света.

Значајно је поменути да је програмски коментар за овај албум написао швајцарски музиколог Вили Шух, који је познавао Рихарда Штрауса и био један од највећих стручњака за дела овог аустријског композитора. Шух је радио као критичар Ноје цирише цајтунга те као професор на конзерваторијуму. Током живота је објавио више студија посвећених Штраусу и појединим његовим остварењима, као и неколико збирки критика и есеја о музици. Са Дојче грамофоном је сарађивао на још једном Бемовом албуму са Штраусовом музиком, а писао је коментаре и за плоче са делима Моцарта и савремених швајцарских аутора.

Аутор Милан Милојковић

број коментара 0 Пошаљи коментар