Савремена српска музика

Вечерашња емисија биће посвећена стваралаштву Милице Ђорђевић.

Ова уметница је рођена у Београду 1984. године, а студије композиције завршила је на Факултету музичке уметности у Београду у класи Исидоре Жебељан. Професионално усавршавање наставила је у Стразбуру, где је завршила специјалистичке студије композиције на Конзерваторијуму у класи Ивана Феделеа, а потом и у Паризу, где је на институту ИРКАМ похађала студијски истраживачки програм електронске и компјутерске музике и композиције. Последипломске студије трећег степена је завршила на Високој школи за музику Ханс Ајзлер у Берлину, у класи Ханспетера Кибурца, а у овом граду остала је да живи и после завршетка студија.

Учествовала је на бројним курсевима и фестивалима у Мецу, Дармштату, Блонеу, Амстердаму и Апелдорну. Међу признањима које је Милица Ђорђевић освојила треба свакако истаћи награду фондације Ернст фон Сименс за 2016. годину; затим бијеналну Белмонт награду за савремену музику фондација Фроберг-Шнајдер за 2015, награду Министарства културе и Сената Берлина 2013, прву награду на такмичењу Фестивала у Луцерну 2013, као и награду Немачке музичке критике за најбољи компакт-диск, коју је 2017. године освојило издање са њеним камерним делима.

Било да је реч о обимним оркестарским композицијама, попут остварења Квиксилвер, односно Жива, које је поручио Баварски симфонијски оркестар, или камерним композицијама, Милица Ђорђевић у својим радовима пре свега испитује однос времена и простора, стварајући звучне структуре које су стално у покрету, флуктуирајући од прозрачних пасажа, до густих, изразито ескпресивних одсека.

Уредница емисије: Ивана Неимаревићброј коментара 0 Пошаљи коментар