Отварање Моцартовог фестивала у Вирцбургу 2019

Тенор Јулијан Прегардиjен и Фрајбуршки барокни оркестар под управом Лоренце Борани, на концерту којим је отворен Моцартов фестивал, извели су програм посвећен вокалним и инструменталним делима Волфганга Амадеуса Моцарта, Јозефа Хајдна, Франца Шуберта и Етјен-Николе Меила.

Јулијан Прегардијен спада у ред најцењенијих тенора лирског фаха данашњице. Рођен је у Франкфурту где је и развијао каријеру као члан асансабла Франкфуртске опере. Данас се сматра изузетним тумачем Моцартовог репертоара, као и немачког лида. Такође је запажен и његов деби у Бечкој опери где је тумачио Наработа у Саломи Рихарда Штрауса, 2018. године. Јулијан Прегардијен предаје певање на Универзитету за Музику и извођачке уметности у Минхену, док га дискографска кућа Алфа води као свог ексклузивног уметника.

Моцартов фестивал у Вирцбургу је најстарији фестивал који је фокусиран на Моцартово стваралаштво у Немачкој. Основан је 1922. године и поред Салцбуршког фестивала ужива позицију једног од најугледнијих летњих музичких манифестација на немачком говорном подручју. Око 30.000 посетилаца годишње походи концерте у оквиру овог фестивала који се одвија у парку и у дворани Вирцбуршког дворца - изузетног барокног здања осликаног Тјеполовим фрескама, који се налази на Унесковој листи светске културне баштине.

Овогодишњи фестивал се одвијао под мотом „Да ли је Моцарт био романтичар?" Извођачи су имали ово питање на уму када су састављали своје програме и на тај начин сагледавали Моцартов утицаја на потоње генерације композитора и уметника.

Уредница Ксенија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар