Век хармонике – Композиције Калевија Аха

У вечерашњој емисији слушаћете Сонату за две хармонике и Концерт за хармонику Калевија Аха

Овај савремени фински композитор рођен 1949. године, студирао је у класи Еинојуханија Раутаваре на Музичкој академији Јан Сибелијус у Хелсинкију, а потом и на Високој школи за музику Ханс Ајзлер у Берлину, у класи Бориса Блахера. Музички језик Калевија Аха прошао је различите стилске фазе – од неокласицизма, преко модернизма, до постмодернизма. Ахо је познат као композитор дела за велике саставе, те његов опус броји седамнаест симфонија, тридесет један концерт, пет опера, као и велики број комада камерне музике. Његова Прва симфонија компонована 1969. и Други гудачки квартет, написан наредне године, привукли су пажњу музичке јавности и обезбедили већ тада Калевију Аху истакнуто место међу савременим финским ауторима.

На предлог чувеног хармоникаша и педагога Матија Рантанена, Ахо је 1984. године написао Прву сонату за хармонику, која се сматра једним од најзахтевнијих дела икада написаних за овај инструмент. Наиме, акценат ове композиције је на истраживању крајњег домета хармонике као полифоног инструмента. Премијера је била тек 1989. године када је аутор ревидирао партитуру, на шта га је подстакла хармоникашица Марјут Тинкинен, иначе потекла из класе Матија Рантанена. У исто време, аутор је урадио и верзију за две хармонике, а њена премијера била је тек 2002. године. Сонату за две хармонике Калевија Аха чућете у тумачењу Сузан и Велија Кујале.

У наставку ћете чути и Концерт за хармонику из 2016. године. Изводе хармоникаш Клемен Лебен и чланови Симфонијског оркестра Радио-телевизије Словеније, под управом Вила Матвејефа. Снимак је забележен 12. октобра 2017. године у Цанкарјевом дому у Љубљани, а добили смо га посредством Еурорадија.

Уредница емисије Марија Вуковићброј коментара 0 Пошаљи коментар