Стереорама: Џез панорама

Исламски џез музичари (1) – Мултиинструменталиста Абдулах Ибрахим (Долар Бранд) и трубач Идрис Давуд Сулиман (Ленард Грејам).

Исламска нација је афро-амерички политички и верски покрет, који је убрзано растао после Другог светског рата а почетком шездесетих година прошлог века је био најпопуларнији када се наметнуо као вођа Малколм Литл, познатији као Малколм Икс. У то време активан је ненасилни покрет црнаца у Америци који води Мартин Лутер Кинг. Арфо-америчко организовање и каснију појаву Црних пантера и насиље црнаца треба разумети као реторзију и вид борбе против расне дискриминације коју су изазвали белци.

Расна подвојеност и данас постоји, упркос великом, углавном технолошком, напретку друштва, мада у мањем обиму и у суптилнијим формама. У том контексту треба схватити афроамеричке музичаре који се преверавају у ислам, често напуштају боравиште због сегрегације у окружењу, и трагају за својим афричким коренима. У емисији ћемо се подсетити на неколицину џез музичара који су преверавањем прихватили ислам, али су задржали свој препознатљиви музички израз. Представићемо мултиинструменталисту Долара Бранда одн. Абдулаха Ибрахима и Идриса Давуда Сулимана, или по рођењу, Ленарда Грејама.

број коментара 0 Пошаљи коментар