Век хармонике

Седми Интернационални фестивал хармонике Мехфест у Београду

Концерт дуа Андреас Небл – хармоника и Франк Небл – кларинет, одржан 12. априла прошле године на Универзитету Мегатред.

У вечерашњој емисији чућете снимак концерта којим је отворен 7. Интернационални фестивал хармонике Мехфест у Београду. У великом амфитеатру Универзитета Мегатренд, 12. априла 2019. године, наступио је немачки дуо који чине Андреас Небл, хармоника и Франк Небл, кларинет.

Андреас Небл, вишеструко награђивани уметник на хармоници, стални је члан оркестра Државног баденског театра у Карлсруеу. Осим тога, значајан део његове каријере представља и успешан педагошки рад на Универзитету у Тросингену. Поред примарног инструмента, завршио и студије клавира и оргуља у Штутгарту, а занимљиво је да већ деценијама делује као оргуљаш у цркви Светог Павла у родном Гепингену. Године 2010, Андреас Небл је изабран за члана Музичког одбора, уметничког саветодавног већа чувеног такмичења Светски куп.

Осим солистичких и камерних наступа широм света, запажени су његови концерти са дуом Небл и Небл. Други члан овог дуа, његов брат кларинетиста Франк Небл, такође је дугогодишњи солиста оркестра Државног баденског театра у Карлсруеу, и професор на Универзитету у Тросингену. О дометима дуа Небл и Небл најбоље говоре речи критичара који истичу да њихово уметничко деловање представља прекретницу камерне музике са хармоником.

Уредница емисије Марија Вуковић

број коментара 0 Пошаљи коментар