Из архиве Радио Београда – Пијанисткиња Олга Јовановић

Подсетићемо се уметничког стваралаштва пијанисткиње и педагога Олге Јовановић. Слушаћете снимке који су забележени 1964. и 1966. године

Олга Јовановић рођена је у Београду 1925. године, а дипломирала је у класи Емила Хајека 1948. Једна је од најизразитијих представника из класе овог познатог клавирског педагога и једна од оснивача и председника Меморијала Емил Хајек, за најбољег пијанисту дипломца на Факултету музичке уметности у Београду.

Била је редовни професор ове високошколске установе од 1978. до 1990. године и једна од најистакнутијих пијанисткиња Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. На врхунцу своје пијанистичке каријере, из које се рано повукла да би се посветила педагогији, гостовала је широм Европе као солиста, али и под палицом више чувених диригената.

Поред Октобарске награде (1966) и Награде Владе Народне Републике Србије (1950), једна је и од лауреата, једина на нашим просторима, Међународног пијанистичког такмичења у Женеви 1952. године. Осим тога, Олга Јовановић награђивана је и за свој педагошки рад. Само нека од признања су: Повеља Удружења музичких педагога Савезне републике Србије 1979. године за изузетан допринос развоју музичке педагогије и Сребрна плакета Универзитета уметности 1991. године.

О пијанизму Олге Јовановић критика је писала изузетно похвално, а између осталог, истицали су да поседује врхунску технику и суптилност у приступу делима. Поред критичара, о њеном уметничком деловању изражавали су се и многи чувени уметници. Један од њих је и Андреја Прегер који је написао да Олга Јовановић поседује „зрелу уметничку интерпретацију, истанчану музикалност и богату палету тонских боја”. Његов коментар објавиле су ТВ новости 16. новембра 1979. године. Поводом турнеје, коју је наша пијанисткиња имала 1969. године у Совјетском Савезу, критичарка Волгоградске правде Титушина писала је: „Утисци о познанству са овом изванредном пијанисткињом су најбољи... Уметност Олге Јовановић целовита је и убедљива. Она тражи и налази контакт са најширим аудиторијумом. Не знајући за техничка ограничења, она изводи дела која су за многе пијанисте камен спотицања... Таленат и мајсторство Олге Јовановић освојили су многобројне слушаоце” – пренела је Политика 13. априла 1969. године.

У вечерашњој емисији слушаћете како Олга Јовановић и чланови Београдске филхармоније, под управом Оскара Данона, изводе Музику октоиха број 2 – Византијски концерт за клавир и оркестар Љубице Марић. Снимак је забележен у септембру 1964. године. Потом ћете чути Рапсодију на Паганинијеву тему Сергеја Рахмањинова, забележену 1966. године. Не крају емисије чућете како ова пијанисткиња и Оливера Ђурђевић изводе Сонату за два клавира ин ге Владана Радовановића. Снимак је забележен 16. априла 1965. године.

Уредница емисије Марија Вуковић

број коментара 0 Пошаљи коментар