Антологија српске музике

Вечерашњом емисијом започињемо циклус у којем ћемо током наредних месеци, поводом обележавања 95 година од оснивања Радио Београда, представљати одабрана дела домаћих композитора. Слушаћете остварења аутора који су директно или индиректно везани за радио: од оних који су свој траг оставили у уређивању програма, преко композитора чија су се дела премијерно изводила на таласима Радио Београда, до аутора који су своја дела писали за наш оркестар.

Прву емисију овог циклуса посветили смо стваралаштву Војислава Вучковића, композитора који је радио као секретар музичког програма, али и као диригент Симфонијског оркестра Радио Београда, у оквиру којег је основао Камерни ансамбл. Представићемо Две песме за сопран уз пратњу обое, кларинета и фагота, Прву и Другу симфонију, као и симфонијску поему Весник буре из 1941. године, која је инспирисана истоименом поемом Максима Горког. Архивски снимци које ћете слушати забележени су 1968, 1969. и 1977. године, и похрањени у богатој фонотеци Радио Београда.

Војислав Вучковић је рођен 1910. године у Пироту. Још као средњошколац почео је да компонује, да би на савет Милоја Милојевића 1929. године отишао на студије у Праг. На Државном конзерваторијуму у овом граду студирао је композицију до 1932. године код Рудолфа Карела и дириговање у класи Николаја Малка. Године 1933. специјализирао је композицију код Јозефа Сука, а годину дана доцније је докторирао музикологију на Карловом универзитету код Здењека Неједлија.

По повратку у Београд 1934. године, ангажовао се у тадашњем друштвено-политичком раду. Поред поменутих активности на Радио Београду, био је и уредник НИН-а, као и члан редакције часописа Наша стварност и Уметност и критика. Из Вучковићеве богате биографије као важна издвајају се предавања у оквиру музичких часова Коларчевог универзитета и на Радио Београду. Поред тога, био је професор музичке школе Станковић и секретар Београдске филхармоније.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

број коментара 0 Пошаљи коментар