Антологија српске музике

Дела Јосипа Славенског: Симфонијске слике, Концерт за виолину и оркестар и музика за сценски комад „Печалбари” Антона Панова

Рођен 1896. године у хрватском Међимурју, Јосип Славенски је најзначајнији део свог стваралачког периода провео у Београду. Студије музике похађао је у Будимпешти у периоду од 1913. до 1916. године у класи Золтана Кодаја, а потом у Прагу код Витјеслава Новака. Музичко образовање употпунио је боравећи у Паризу 1925. године, где је имао прилике да се упозна са музиком француске „шесторке”. Из богате биографије Славенског издвајамо и да је био један од првих и веома активних чланова Међународног друштва за савремену музику, као и један од првих домаћих композитора који је писао филмску музику, о чему сведоче остварења из 1933. и 1935. године: Песма црних брда или Фантом Дурмитора – први дугометражни звучни играни филм у југословенској кинематографији – као и филм А живот тече даље.

Како указује Властимир Перичић, у својим делима Славенски користи народне мелодије, слободно их обрађује уз обилно коришћење смеле хармонске и колористичке инвенције. Славенски се толико удубљује у дух народних мелодија да границе између аутентичног фолклора и оригиналног стваралаштва потпуно ишчезавају. Како и сам истиче: „Ја тражим подстрека у фолклору оних народа које цивилизација није искварила. Ту лежи она исконска емоција која ме инспирише".

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

број коментара 0 Пошаљи коментар