Директан пренос

Велика оперска тура 2018/19 – Амилкаре Понкијели: Ђоконда

Дванаеста станица Велике оперске туре води нас у Барселону у Театар Лисеу одакле преносимо једну од најраскошнијих продукција ове куће у режији Пјера Луиђија Пиција у којој учествује двеста тридесет како оперских тако и балетских извођача.

У улози Ђоконде дебитује Ирена Теорин, једна од најбољих драмских сопрана данашњице позната по својим вагнеријанским улогама. Долора Заџик је Лаура Адорно, а као њен муж Алвизе представиће се познати бас Илдебрандо Д'Арканђело. Ђеновљанског племића Енца Грималда тумачи Брајан Џејд. У улози Ђокондине мајке Ла Чеке чућемо контраалт Марију Хозе Монтијел, док ће баритон Габријеле Вивијани изводити лик главног негативца – шпијуна инквизиције Барнабе. Хором и оркестром Театра Лисеу диригује Гиљермо Гарсија Калво.

Ова лирска драма премијерно је изведена у миланској Скали 8. априла 1876. године. Либрето по мотивима комада Виктора Игоа Анђело, тиранин Падове написао је Тобиа Горио – што је био псеудоним Арига Боита, изведен из очигледног анаграма његовог имена и презимена. Понкијели је имао доста резерви према овом пројекту, као и према самом либрету који се ослањао на модел француске велике опере. Широко постављена радња, бројне балетске и жанр сцене, нису му одговарале, али је опера топло примљена на премијери. У наредне четири године Понкијели ће ревидирати партитуру, додаваће нове нумере, а дело ће се изводити у Венецији, Ђенови и Риму. Коначна верзија Ђоконде из 1880. године, у обновљеном извођењу у Скали, постигла је тријумфалних успех.

Уреднице преноса Ксенија Стевановић и Сања Куњадић

број коментара 0 Пошаљи коментар