Грамофонија – Дела Душана Радића (1)

Репродуковаћемо снимке са прве плоче из комплета посвећеног стваралаштву Душана Радића. Албум је објавила продукцијска кућа ПГП-РТБ 1985. године.

Душан Радић је један од наших ретких стваралаца чије су композиције релативно често налазиле пут до издања на винилу. Почев од албума са музиком за филм Дуги бродови из 1964. године, а затим и саундтрека за блокбастер Џингис-кан објављеног годину дана касније, Радић је већ на почетку дискографске каријере остварио запажен међународни успех. Током седамдесетих година, опус овог аутора је био заступљен у едицији Савремени домаћи композитори кантатом Вукова Србија, а поједина његова популарна остварења, попут Гунгулица и Сонате Лесте била су објављивана на плочама наших солиста и хорова. Имајући то у виду, на плочи коју вечерас емитујемо су се нашли до тада необјављивани снимци Радићевих камерних и симфонијских остварења, у интерпретацији различитих домаћих ансамбала који илуструју и веома разнолике приступе тумачењу његових дела настајалих у периоду од средине педесетих до почетка осамдесетих година двадесетог века.

Овим обимним издањем Радићева дискографска каријера није окончана, те је 1991. године Удружење композитора Војводине објавило још један занимљив албум посвећен клавирским остварењима овог аутора, а 1999. је у ПГП-овој едицији компакт-дискова Југословенски савремени композитори, представљен сегмент Радићевог стваралаштва и у дигиталном формату. Значајно је поменути и да је током двехиљадитих дошло до поновног интересовања за Радићеву филмску музику, те су у овом периоду поново објављени ремастеровани снимци његових холивудских партитура.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

број коментара 0 Пошаљи коментар