Мајстори барока

Eмисију МАЈСТОРИ БАРОКА посветићемо стваралаштву Розане Скалфи Марчело.

Према предањима, ову композиторку и певачицу открио је Бенедето Марчело око 1723, када ју је са прозора своје палате чуо да пева са друге стране Великог канала у Венецији. Убрзо је постала његова ученица, а пет година касније тајно су се венчали у цркви, али како грађанско венчање није никада одржано, држава је овај брак између припадника племства и грађанке сматрала неважећим. Овај пропуст искористила су његова браћа, а пре свега Алесандро Марчело, спречивши Розану да наследи богатство свог супруга, те је на крају умрла у сиромаштву.

Кантате Розане Скалфи Марчело, које ћемо представити у вечершњој емисији, остале су сачуване у необједињеној/неповезаној збирци у библиотеци Академије Свете Чечилије у Риму и вековима су атрибуиране стваралаштву њеног супруга. Тек је средином осме деценије 20. века поново урађена каталогизација дела Бенедета Марчела, уз помоћ које је откривено да неке композиције заправо припадају Розани. Наиме, ова збирка насловљена је Кантате госпође Розане, супруге његове Ескеленције, племенитог Бенедета Марчела и открива нам да су ова дела настала у периоду између 1728. и 1739. године, док су били у браку. Такође, све кантате имају ознаку Ди Розана или Поезија и Музика ди Розана, а сам рукопис нотног записа се не поклапа са записима Бенедета Марчела.

У овој збирци налази се дванаест кантата за алт и басо континуо, написаних у стилу Алесандра Скарлатија, Бенедета Марчела и других, једноставним композиторским језиком.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић

број коментара 0 Пошаљи коментар