Век хармонике – Дела Гундеге Шмите и Артура Загајевског

Представићемо дела која су изведена на 65. Међународном Роструму композитора у Будимпешити и 60. Варшавској јесени

У периоду од 14. до 19. маја 2018. године Мађарска је била домаћин престижног радијског фестивала на којем је учествовало двадесет шест националних сервиса, са педесет пет композиција које су представљале селекције земаља учесница.

На почетку емисије чућете Концерт за хармонику Гундеге Шмите, која је представљала селекцију Летоније на 65. Међународном Роструму композитора у Будимпешити.

Ова композиторка рођена је 1977. године у Риги. Дипломирала је на Одсеку за компоновање Летонске музичке академије Јазепс Витолс, под менторством професора Петериса Плакидиса. Школовање је наставила на Музичкој академији Јан Сибелијус у Хелсинкију, а похађала је и радионице код Салватореа Шарина и Фабија Нидера као и Филипа Ирела, Оскара Страсноја и Унсук Чин. Од 2007. године ради као педагог на Летонској музичкој академији, а од 2009. до 2012. била је председница Удружења композитора Летоније. Гундега Шмите је добитница многих награда и признања а њена дела су извођена на значајним фестивалима савремене музике, као и на концертима широм света.

Концерт за хармонику Шмите је написала 2017. године, а према речима ауторке, представља њен емоционални доживаљај Грчке где је живела потеклих неколико година. Пејзажи и софистициране народне мелодије, непредвидиве ритмичке линије биле су директна инспирација за овај Концерт. Свирају Артурс Новикс - хармоника и чланови Летонског националног симфонијског оркестра, под управом Гутниса Кузме. Снимак је забележен 11. фебруара 2017. године у Великом еснафском дому у Риги.

До краја емисије ВЕК ХАРМОНИКЕ, у којој представљамо композиције за овај инструмент изведене на престижним фестивалима савремене музике, чућете остварење Артура Загајевског под назвим Циркулација за хармонику, четврттонску хармонику и оркестар. Ова композиција изведена је 15. септембра 2017. године на 60. фестивалу савремене музике Варшавска јесен

Артур Загајевски, рођен 1978. године, завршио је музичку теорију и композицију на Музичкој академији у Лођу, док је електронску музику усавршавао код Кшиштофа Книтела. Каријера Загајевског је пре свега везана за Пољску, те су његова дела извођена на водећим фестивалима за савремену музику у овој земљи - попут Варшавске јесени или Сакрум Профаном, а такође је добитник и више важних националних награда за композицију. Године 2017. био је победник у генералној категорији на 64. Међународном Роструму композитора у организацији Европске радиодифузне уније и Интернационалог савета за музику који делује при Унеску. Артур Загајевски се поред компоновања бавио и истраживањем и предавањима о рок музици, а тренутно делује као Ванредни професор на Музичкој академији у Лођу.

Загајевски је дело Циркулација написао 2015. године, а почетак компоновања поклапа се са почетком изградње прве четврттонске хармонике у Пољској, чије октаве имају двадесет четири поделе у читавом опсегу. Како аутор каже, рад на инструменту и композицији текао је паралелно, а хармоника је завршена само четири дана пре премијере у новембру 2015. године. Композиција је писана за хармоникаше Лешека Колођејског и Енеаша Кубита, са којима Загајевски има дугогодишњу сарадњу.

Композицију Циркулација Артура Загајевског слушаћете у тумачењу Лешека Колођејског - хармоника, Енеаша Кубита - четврттонска хармоника и Национални оркестар Пољског радија из Катовица, којим диригује Александар Либрајх. Снимак је забележен 15. септембра 2017. године у Концертној дворани Филхармоније, у оквиру 60. Варшавске јесени

Уредница емисије Марија Вуковић

број коментара 0 Пошаљи коментар