Са београдских сцена – Манлио Пинто

Репродуковаћемо снимак концерта који је пијаниста Манлио Пинто одржао 26. априла 2018. године у Свечаној сали Скупштине града Београда. Наступ је забележен у оквиру фестивала „Омаж Невени Поповић”.

Италијански пијаниста  Манлио Пинто још као дете показивао је изузетан музички сензибилитет. Дипломирао је млад, са највишим оценама и похвалама на конзерваторијуму Санта Ћећилија у Риму, а посветио се и студијама композиције. По речима критике, он поседује аутентичан дар за виртуозитет. „Суочава се са партитуром ревносно и веома деликатно; мајстор је фантастичних баланса", писало је у ватиканском недељнику Лосерваторе Романо. Осим у Италији, Манлио Пинто је наступао као солиста, камерни музичар и са оркестрима широм света. Као педагог радио је на конзерваторијуму Санта Ћећилија у Риму, а тренутно је професор клавира на козерваторијуму у Ријетију.

Концерти сећања на пијанисткињу и професорку клавира Невену Поповић симболично се приређују у дане њеног рођендана. На фестивалу Омаж Невени Поповић, током три концертне вечери наступали су њени бивши студенти и колеге са Факултета музичке уметности у Београду. Италијански период Невене Поповић музиком је дочарао њен пријатељ, пијаниста Манлио Пинто, који се студентима представио и као педагог на мајсторском курсу.

Уредница емисије Марија Вуковић

број коментара 0 Пошаљи коментар