Нова дискографија – Сонате Јозефа Хајдна

Представљамо клавирске сонате Јозефа Хајдна у интерпретацији пијанисте Пола Луиса, чији је снимак објављен 4. маја ове године за издавачку кућу Хармонија мунди.

На свом најновијем дискографском издању, Пол Луис се први пут окреће Хајдновом стваралаштву. Наиме, овај енглески пијаниста је до сада за дискографску кућу Хармонија мунди објавио дела Шуберта, Листа и већ антологијски комплетан снимак Бетовенових клавирских соната. Након успеха овог издања, Луис је одлучио да сличан подухват подузме и са Хајдновим сонатама, започињући циклус делима под Хобсовим редним бројем 32, 40, 49 и 50.

Према речима пијанисте, Хајдн поседује „невероватну способност да изненади, шокира и збија шалу са слушаоцем, а да опет делује невероватно свеже у времену када су све већи екстреми постали норма". Стога је и његова интерпретација била усмерена ка томе да истакне свежину и хумор у музици великог мајстора класике, истовремено је испуњавајући елеганцијом и смиреношћу карактеристичном и за његова извођења. Као ученик Алфреда Брендла, Пол Луис своју интерпретацију испуњава класичном уздржаношћу, али и топлином посебно у Сонати број 32 у ха молу.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

број коментара 0 Пошаљи коментар