Музика вива

Из Студија 6 Радио Београда преносимо концерт дуа „Опус Нео” који чине Ивана Граховац, виолончело и Оливије Морел, клавир. Они ће у програму насловљеном „Музика тишине и контемплације” извести дела која су заједно направили јерменско-грчки филозоф и мистик Георгиј Гурџијев и руски композитор Томас де Хартман.

Георгиј Гурџијев је био филозоф, психолог, писац и мистик грчко-јерменског порекла. Оснивач је духовног принципа познатог по називу „Четврти пут" или „пут лукавог човека", којим је желео да произведе ефикасан начин духовног буђења у стварном животу.

Током живота, на својим путовањима по средњој Азији, сакупљао је примере музике, ритуала, духовних пракси. Ово је основа на којој се темеље касније композиције које је остварио у сарадњи са својим учеником, руским композитором Томасом де Хартманом. Они су се упознали 1916. године у Санкт Петербургу, а убрзо потом, заједно са супругом, Хартман постаје стални пратилац Гурждијева у његовој емигрантској путањи из Москве на Кавказ, потом у Инстанбул и Берлин, и на крају у Француску где је 1922. године Гурџијев основао Институт за хармонични развој човека.

Ту започиње записивање музике коју је Гурџијев чуо на својим путовањима. Он би задавао основне теме, док је де Хартман радио на развоју и коначном облику музичке форме.

Њихов процес најбоље описује сам Де Хартман: „Господин Гурџијев обично би звиждао или свирао једним прстом на хармонијуму веома сложене мелодије источног типа. Како би се ухватила ова мелодија, односно записала у европској нотацији, био је потребан велики напор... Највеће дејство поседовала је она мелодија коју је запамтио на путовањима у далеким азијским манастирима. Слушајући ту музику, урањаш у дубину свог бића..."

Музика Георгија Гурџијева је постала позната пре свега захваљујући издањима дискографске куће ECM која је 1980. године објавила албум Sacred Hymns Кита Џерета на којем је познати џез музичар одсвирао своје верзије његових мелодија. Енергија ових композиција је моделована на основу особене „духовне геометрије" која одговара учењима Георгија Гурџијева, те својом медитативном привлачношћу инспирише и данас изузетно велики број како солистичких, тако и камерних извођења и варијанти иницијалних записа.

„Опус Нео" је музичка организација која је актуелна у Француској  и Европи од 2011. године на челу са Оливијеом Морелом. Креације и пројекти „Опус Нео" су до сада путовали широм Европе у различитим саставима и пројектима заједно са уметницима попут Марјам Чемирани, Марије Симоглу, Пјерика Хардија, Биџана Чемиранија и других. Оливије Морел и Ивана Граховац су наступали на великом броју концерата у Француској у сарадњи са музичарима различитих култура, праксе, на раскрсници џеза, традиционалне музике, импровизације и класичне интерпретације. Пројекат Гурџијев ће ове године бити представљен публици и током јесење турнеје када ће наступити у сарадњи са музичарима из Србије и Француске.

Уредница Ксенија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар