Студије

Срђан Дамњановић: Светлост и ћутање

У седмичном циклусу СТУДИЈЕ, од понедељка 28. маја до петка 1. јуна, можете пратити текст Срђана Дамњановића „Светлост и ћутање. Белешке о Андрићевом филозофском надахнућу”.

„Андрићева идеја херменеутике ћутања". Том, унеколико парадоксалном синтагмом Срђан Дамњановић отвара своју студију о Иви Андрићу, већ у првом кораку одбијајући површна, недостојна и дубоко злонамерна тумачења Андрића као писца који је било говором, било писањем, било ћутањем, ставио неки политички програм, или политичку идеју, испред свог писања. Напротив, сугерише Дамњановић подсећајућу на елементаран херменеутички захтев: тумачи се оно што је писац написао, рекао, или учинио. Тек у другом кораку долазимо до Андрићевих ћутања и тумачења тих ћутања. Андрићу као политичком мислиоцу, или филозофским мотивима из његовог дела, дакле, може се прићи тек тим редоследом.

У лепо вођеној студији Дамњановић сталожено и с пуно ерудитских детаља анализира Андрићева филозофска и идеолошка надахнућа, ни једног тренутка, међутим, не бркајући дискурзивне равни. Андрић је био и остао велики писац који ниједну идеју није хтео да стави испред свог језика. Нису идеје обликовале његово велико дело, нису идеје водиле Андрићево писање, већ је дело стављало на пробу идеје. Преживеле су само оне идеје које су могле да издрже жрвањ тог величанственог језика.

Уредник Иван Миленковић

број коментара 0 Пошаљи коментар