Читај ми!

Из архиве Радио Београда

Интерпретације диригента Живојина Здравковића

Из богате биографије овог уметника, једног од најзначајнијих српских диригената, коју је приредила музиколошкиња Биљана Милановић, издвајамо да је 1940. године дипломирао обоу на Музичкој академији у Београду. Рат га је спречио да на истом факултету студира композицију и дириговање, које је похађао у класама Стевана Христића и Михајла Вукдраговића. За то време постаје први обоиста Радио Београда, који га, по ослобођењу, шаље у Праг, где завршава Конзерваторијум и Мајсторску школу код Вацлава Талиха. По повратку из Прага, године 1948. постао је стални диригнет Симфонијског оркестра Радио Београда. Исте године, основао је и први камерни оркестар у Београду у коме су били све сами концерт-мајстори.

Пажњу светске јавности привукао је 1949. године када је у Риму са Симфонијским оркестром Радио Рима изводио дела југословенских композитора. Сарађивао је са великанима светске музичке сцене, међу којима се посебно издвајају Артур Рубинштајн, Јехуди Мењухин, Давид Ојстрах и други. Француски композитор Оливије Месијан је Здравковића описао као „прецизног, непогрешивог, пасионираног, ватреног, наелектрисаног и вулканског диригента”, изјавивши да је доживео велику срећу и радост приликом Здравковићевог тумачења симфоније Турангалила.

Важно је подсетити да је Живојин Здравковић био иницијатор поновног послератног оснивања Београдске филхармоније 1951. године, на чијем је челу био у периоду од 1961. до 1980. године. „Као директор Београдски филхармоније једно време сам скоро редовно дириговао и Радио оркестром, учествујући у свим концертним циклусима Радио Београда. Снимали смо нарочито дела домаћих, али и светских мајстора” – рекао је Здравковић у интервјују за часопис Информатор, септембра 1991. године.

Био је покретач и први председник оснивачког одбора БЕМУС-а. Осим тога, Живојин Здравковић био је и успешан професор на Факултету музичке уметности у Београду, о чему говори податак да су диригентски занат од њега научили и у његовој класи дипломирали Ангел Шурев, Ванчо Чавдарски, Миодраг Јаноски и други.

У емисији ћете слушати како како Живојин Здравковић и Симофнијски оркестар Радио Београда изводе Концерт за клавир и оркестар финског аутора Мосеса Пергамента. Као солиста наступа Васо Девеци. Снимак је забележен 3. фебруара 1959. године. Потом ћете чути Трећу симфонију у Де-дуру опус 23 египатског композитора Абуа Бакра Кајрата. Изводи оркестар Београдске филхармоније, а снимак је забележен у септембру 1965. године.

Уреднице емисије Ирина Максимовић и Марија Вуковић

број коментара 0 Пошаљи коментар