Век хармонике – Композиције Лундквиста Торбјона

Поводом стогодишњице од рођења овог шведског аутора, вечерашњу емисију посветили смо управо његовим остварењима. У интерепретацији Хелмута Јакобса слушаћете композиције: Ботаничка игра, Мала игра, Сонатина пикола, Зечеви и Метаморфозе.

Овај шведски аутор живео је између 1920. и 2000. године. Студије композиције, клавира и дириговања завршио је на Универзитету у Упсали, након чега је наставио да се усавршава као диригент у Бечу и Салцбургу. У његовом опусу налазе се опере, симфоније и камерна дела, али посебну пажњу Торбјон је посветио делима за хармонику. Инспирација му је био наступ чувеног данског хармоникаша Моунса Елегарда у студију Шведског радија. Након овог сусрета родила се дугорочна сарадња двојице уметника која је изнедрила нова дела за хармонику и њихову концертну промоцију.

За Лундквиста Торбјона композициони изазов постала је фри-бас хармоника, због својих извођачких могућности. Наиме, код стандардне концертне хармонике леви мануал је конструисан по акродском принципу, док су код фри-бас хармонике леви и десни мануал изједначени, што уметнику омогућава да левом руком свира мелодију у више октава.

Композиције за соло инструмент често су израженог ритмичког карактера, понекад са џез елементима или су засноване на барокним полифоним структурама.

Уредница емисије Марија Вуковић 

број коментара 0 Пошаљи коментар