Trideset prvi avgust

Trideset prvog avgusta 1973, umro je čovek koji se rodio kao Džon Martin Fini, ali je u istoriju ušao pod umetničkim imenom Džon Ford. On je bio jedan od najvećih filmskih režisera svih vremena, dobitnik šest Oskara sveukupno, uključujući i rekordna četiri Oskara za najboljeg režisera. Karijera mu je trajala više od pola stoleća i snimio je oko stotinu i četrdeset filmova, mada je naveći deo njegovog opusa iz ere nemog filma izgubljen. Među njegovim filmovima su i takvi klasici poput „Poštanske kočije", „Tragača" te „Čoveka koji je ubio Libertija Valansa".

Ford se rodio 1894, a već kao dvadesetogodišnjak počinje da se bavi režijom. Praktično je istorija sedme umetnosti neodvojiva od njegove filmografije. Ingmar Bergman je za Forda rekao da je „najbolji režiser na svetu", dok ga je Frank Kapra prozvao „kraljem svih režisera", a Orson Vels je na pitanje o filmskim „starim majstorima" rekao da postoje trojica: „Džon Ford, Džon Ford i Džon Ford".

Rodžer Ebert je primetio da su najveći deo mitologije divljeg Zapada stvorili dva čoveka: Džon Ford i Džon Vejn. U najvećim Fordovim filmovima po pravilu glumi Džon Vejn. Pomenuti Ebert precizno primećuje da je čistota možda i najvažniji element Fordove kompozicije. Za njega su i veličanstveni pejzaži uvek mesto radnje, a ne puka putopisna kulisa. Postoji ljudi koji su pojedini žanr dotad skoro prezren podigli na nivo velike umetnosti. Jedna od paradigmatičnih ilustracija toga su vestern i Džon Ford.