Četrnaesti april

Četrnaestog aprila 1935, Lav Trocki u svom dnevniku piše o sastanku u Strezi: „Trojica socijalističkih prelivoda - Musolini, Laval i Mekdonald -  u gradu Streza predstavljaju ‘nacionalne' interese svojih zemalja. Najprezreniji i najnesposobniji među njima je Mekdonald. Po njemu se vidi da je propalica već i po držanju tela dok razgovara sa Musolinijem (obratiti pažnju na novinsku fotografiju)."

Sastanak o kome Trocki piše u istoriji je naknadno doživljen kao poslednja realna mogućnost da se Hitler zaustavi. Naime, nakon što je Hitlerova Nemačka otvoreno prekršila Versajski sporazum ponovnim uvođenjem vojne obaveze te uspostavljanjem ratnog vazduhoplovstva, lideri Italije, Francuske i Velike Britanije sastali su se s ciljem da još jednom potvrde privrženost Sporazumima iz Lokarna, odnosno iznova garantuju za nezavisnost Austrije. Takođe, trebalo je zapretiti Nemačkoj u slučaju bilo kakvog daljeg kršenja odredbi Versajskog mira.

Ispostavilo se vrlo brzo da je Trocki bio sasvim u pravu te da će zbog sukobljenosti nacionalnih interesa dogovor iz Streze propasti već za dva-tri meseca, najpre zbog englesko-nemačkog sporazuma o mornarici (Mekdonald je zaista bio najslabija karika), a zatim i zbog italijanske invazije na Abisiniju.

Streza je inače prelep i pitoreskan pijemontski gradić na jezeru Mađore, slavan i po tome jer se u njemu zbiva važan deo radnje Hemingvejevog romana „Zbogom oružje". 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">