Dvanaesti april

Dvanaestog aprila 1927, iz hotela Bristol u Rimu, Džordž Santajana šalje pismo Čarlsu Ogastasu Strongu u kojem, između ostalog, stoji: „Mnogo ti hvala na pismu i na Djuijevoj eksploziji na koju sam sada uzvratio. (...) Žao mi je što se on toliko razbesneo zbog mog članka, hteo sam da budem prijateljski nastrojen i saosećajan, ali magis amica veritas."

O intelektualnom rivalitetu Santajane i Djuija pišu se i danas eseji i studije. Rođenjem Španac (iz Madrida), Santajana se kao osmogodišnjak doseljava u Sjedinjene Američke Države gde se uspostavlja kao važan pesnik, pisac i filozof. Iako se smatrao Amerikancem, nikad se nije odrekao španskog državljanstva i uvek je putovao sa španskim pasošem. Stih koji je stekao veliku slavu u jugoslovenskoj popularnoj kulturi „Tko ne pamti, iznova proživljava" zapravo je prevod Santajaninog aforizma. Njegov glavni intelektualni uzor bio je Spinoza.

Džon Djui je bio paradigmatski američki mislilac, slavan kao psiholog, filozof i reformator obrazovanja. Bio je jedan od vodećih američkih javnih intelektualaca u prvoj polovini dvadesetog veka.

Ni Čarls Ogastus Strong, Santajanin korespondent, koji mu je očito prvi izvor informacija o žučnoj Djuijevoj reakciji na njegovu kritiku, nije bilo ko. Mada je ostavio znatnog traga u psihologiji i filozofiji, možda je i poznatiji po tome što je bio zet najbogatijeg Amerikanca tog vremena. Njegova je žena, naime, bila Besi, ćerka Džona Rokfelera.  

div id="adoceanrsvdcfhklggd">