Čitaj mi!

Evropska agencija za lekove ne želi „erotski centar“ u svom susedstvu u Amsterdamu

Evropska agencija za lekove (EMA) nije zadovoljna planom gradskih vlasti Amsterdama da namenski izgrade „erotski centar“, u koji bi trebalo da se iz centra grada preseli čuvena ulica „crvenih fenjera“, nedaleko od njihovog sedišta.

Zvaničnici Evropske agencije za lekove kažu da se plaše da će blizina ovakvog centra stvoriti probleme „uznemiravanja, dilanja droge, pijanstva i nasilničkog ponašanja.“

Gradonačelnica Amsterdama, Femke Halsema, želi da izgradi višespratni „erotski centar“ u koji bi bila preseljena čuvena ulica „crvenih fenjera“ iz centra grada.

Međutim, gradonačelnica je suočena sa snažnim protivljenjem lokalnog stanovništva koje živi u delu grada gde bi se obavljala legalizovana prostitucija. Sada se kritikama pridružila i EMA, rekavši da će problemi koji trenutno muče kvart „crvenih fenjera“ jednostavno samo biti preseljeni na bilo koju novu lokaciju.

„Izgradnja erotskog centra u neposrednoj blizini zgrade Agencije verovatno će doneti iste negativne posledice u ovu oblast“, navodi se u saopštenju.

EMA je premestila svoje sedište u amsterdamski južni okrug Zuidas 2019. nakon što je Velika Britanija napustila EU. Zuidas je jedna od nekoliko lokacija koje se razmatraju za erotski centar.

Zvaničnici Amsterdama su se 2021. dogovorili o planovima za premještanje zloglasne gradske četvrti „crvenih fenjera“ upravo zbog porasta kriminala i prenaseljenosti u uskim ulicama i stazama pored kanala u centru Amsterdama.

Gradske vlasti su naručile projekat zgrade koja treba da sadrži prostorije za pružanje seksulanih usluga, barove i centre za zabavu.

Gradonačelnica je rekla da želi da poboljša položaj seksualnih radnica i da smanji uticaj organizovanog kriminala.

„Nadam se da je moguće napraviti erotski centar koji ima neku klasu i distinkciju i nije mesto gde se okupljaju samo sitni kriminalci i najugroženije žene“, rekla je ona za list Obzerver prošlog novembra.

Takođe je priznala da je bila svesna da mnogi stanovnici Amsterdama ne bi želeli da žive u blizini ovog erotskog centra.

Amsterdam je prošlog meseca objavio pravila prema kojima je pušenje kanabisa zabranjeno na ulici u amsterdamskoj četvrti „crvenih fenjera“, kao i ograničavanje radnog vremena barova i restorana.