Čitaj mi!

Mokra Gora jedno od najboljih turističkih sela na svetu

Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija proglasila je turističko naselje Mokra Gora za jedno od najboljih turističkih sela na svetu.

Mokra Gora je izabrana među više od 170 prijavljenih sela iz 75 zemalja sveta, što je jasna demonstracija njenih izuzetnih vrednosti.

Ovo svetski značajno priznanje će doprineti da turizam postane pokretač ruralnog razvoja i blagostanja, unapređenjem uloge turizma u vrednovanju i očuvanju mokrogorske ruralne zajednice zajedno sa očuvanjem prirodnih, kulturnih vrednosti i raznolikosti.

„Biti izabran za najbolje turističko selo sveta je vrhunski uspeh sela Mokra Gora, Turističke organizacije Užice, Grada Užica, i Republike Srbije“, poručili su iz Turističke organizacije Užica.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas, povodom proglašenja Mokre Gore za jedno od najboljih turističkih sela u svetu, da je Svetska turistička organizacija, dodeljujući tu nagradu, prepoznala Mokru Goru kao izuzetan primer ruralne destinacije sa velikim potencijalom za unepređenje seoskog turizma, prenosi Tanjug.

Matić je, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, učestvovala na 24. zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) u Madridu, u okviru koje je Mokroj Gori dodeljena nagrada „Najbolje turističko selo“.

„Mokra Gora je turističko selo koje neguje kulturu i čuva tradiciju, slavi raznolikost, pruža mogućnosti za razvoj održivog turizma i čuva biodiverzitet“, rekla je Matić.

Dodala je da je Mokra Gora selo koje je dočekalo svoj novi život u 21. veku i da, zahvaljujući jedinstvenoj Šarganskoj osmici, kao i gradu Mećavnik – Drvengrad, predstavlja turističku atrakciju u Zapadnoj Srbiji koju godišnje poseti veliki broj turista iz zemlje i sveta.

Matić je istakla da Srbija ostvaruje odličnu saradnju sa Svetskom turističkom organizacijom Ujedinjenih nacija, koja se ogleda u aktivnom učešću u radu njenih tela, kao i programima i projektima UNWTO, i zahvalila svima koji su glasali za Srbiju i Mokru Goru.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija predstavlja najvažnije globalno telo za međunarodni turizam, a zasedanje Generalne skupštine ove organizacije bila je prilika da se okupe predstavnici zemalja iz celog sveta kako bi razgovarali o postojećem stanju i mogućnostima unapređenja turizma, navodi se u saopštenu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.  

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 02. dec 2021, 22:09) - anonymous [neregistrovani]

Kusturica

Zašto se u ovom izvještaju (vesti) nigdje ne spominje Kusturica? Sramota!

(četvrtak, 02. dec 2021, 20:01) - Miro,Bastina- Ohio [neregistrovani]

Emir Kusturica najzasluzniji za tu titulu

Pod imenom Kustendorf,na predlog prijatelja i Nobelovca,knjizevnika Petera Handkea,,selo Drvengrad/Mokra Gora/,postaje poznato u svetu,kao srediste svetske umetnosti,planiranim filmskim festivalom,proizvodnjom vocnih sokova bez konzervansa i secera i drugih BIO PROIZVODA!!! Gle koincedencije i USUDA....Trebalo je 16 godina da svet primeni Kusturicinu genijalnu ideju brendiranjem ORGANSKIH PROIZVODA kao spasonosnih za Covecanstvo... Za tako estetski i humanitarni projekat "Zatvorenog tradicionalnog sela,sa sa tradicionalnim gradjevinama od drveta i domaceg kamena,sa jedinstvenim Zlatiborskim stilom gradnje"petoroslojnog krova",slavni svetski reditelj Emir/Nemanja/Kusturica je 2005-godine bio dobitnik nagrade za arhitekturu Philippe Rotthier...Nagrada koju tradicionalno dodeljuje "Fondacija za arhitekturu"iz Brisela,jedno je od najcenjenijih Belgijskih i Evropskih odlicja u oblasti arhitektonske kulture... U obrazlozenju zirija istice se da Kusturicin projekat"....koristi izvornu arhitekturu svog podneblja kao faktor PACIFIKACIJE,izvor zadovoljstva i podstrek za razvoj turistickih potencijala citavog regiona..." Sto je potvrdjeno jos jednim svetskim priznanjem Mokroj Gori kao prvom seoskom svetskom destinacijom!

(četvrtak, 02. dec 2021, 18:04) - anonymous [neregistrovani]

bravo

Sve pohvale za priznanje. Ipak, nemojmo odmah mi smo najbolji. Isto priznanje dobilo je jos 43 sela. To ne umanjuje uspeh, ali budimo objektivni.

(četvrtak, 02. dec 2021, 17:47) - anonymous [neregistrovani]

Jel

Mene interesuje kada ce krimonalci poceti graditi stanove na ovoj lokaciji? Unistili su Zlatibor. Ova lokacija je sledeca.

(četvrtak, 02. dec 2021, 17:07) - anonymous [neregistrovani]

Neistina

Zašto RTS izveštava u "Srbija danas" da je prečistač otpadnih voda u Mokroj gori u funkciji, kad nije.... Zašto?

(četvrtak, 02. dec 2021, 16:46) - Петар Јараковић [neregistrovani]

jarakovicpetar@yahoo.com

Заслужно! Честитам.