Čitaj mi!

Uzbuna u Italiji zbog najava iz Brisela da će svi morati da piju bevandu

Predstavnici italijanske vinske industrije oštro su se usprotivili najavama koje dolaze iz Evropske unije koje promovišu razređivanje vina vodom kako bi se smanjio sadržaj alkohola.

Kako prenosi mediji, predlog da se vino ubuduće razblažuje vodom je pokrenut u Evropskoj uniji kako bi se podstakla proizvodnja vina bez alkohola ili manjim procentom alkohola u cilju promocije zdravijih životnih navika u Evropi.

Ministar poljoprivrede Italije, Stefano Patuaneli, najavio je protivljenje Rima, kako prenosi novinska agencija ANSA, dok je udruženje poljoprivrednika „Koldireti“ upozorilo da je to vid „obmanjivanja potrošača“.

Italijanski list Korijere dela sera pominje čak i „ustanak u Italiji“ protiv razblaživanja vina.

„Uvođenje delimičnog i potpunog smanjenja alkohola kao nove vinogradarske prakse predstavlja veliki rizik i izuzetno opasan presedan koji bi ozbiljno ugrozio identitet italijanskog i evropskog vina“, smatra predsednik „Koldiretija“, Etore Prandini.

Prodaja razvodnjenog vina kao kvalitetnog proizvoda u Evropi do sada je bila zabranjena, podsećaju vinari.

Neki vinopije vole da umešaju vodu u čaši i piju bevandu ili špricer kako se ne bi brzo napili. Vino deklarisano kao bezalkoholno je takođe dostupno u prodavnicama. Po dosadašnjoj praksi, alkohol se naknado uklanjao iz normalno proizvedenog pića.

Italijani se protive i ideji da se dodavanje vode u vino uvrsti kao „dobra praksa“ u zakonskoj regulativi Evropske unije i za poznate i skupocene italijanske vinske brendove, poput „Barola“, „Brunela“ i drugih.

Inače Italijani su po količini popijenog vina svetski šampioni. Godišnji promet je do nedavno bio 11 milijardi evra.

broj komentara 9 pošalji komentar
(nedelja, 09. maj 2021, 19:36) - anonymous [neregistrovani]

Грешка у корацима

Просечан животни век у Италији износи преко 80 година, а од свих европских народа дуговечнији од Италијана су само Швајцарци, Швеђани и Норвежани. А у Италији је традиција прављења и испијања вина део националне културе још од Старог века. Кад је тако, онда је сулудо и очекивати да ће Италијани пристати да им бирократе из Европске Комисије кроје капу и да им одређују шта ће да једу, шта ће да пију и како ће да живе. Нема теоретске шансе да се тако нешто деси.

(nedelja, 09. maj 2021, 19:34) - anonymous [neregistrovani]

Хахаха

Па пошаљите ширу Европској унији под хитно. Шта чекате ви у Србији? Сад ви који правите ширу имате прилику живота да се опарите.

(nedelja, 09. maj 2021, 17:38) - anonymous [neregistrovani]

Lol

Ipak se okreće!

Pa da li je moguće da Brisel (Belgija gde živim) ovo traži?

Pa ovde se vino vodi kao hrana!
Čak dokaz za to je što se vino može kupiti u koliko plaćate sa karticom "za hranu" tj kartica na koju ležu pare za hranu tokom radnih dana od gazde.

Usput ne pamtim da li sam vino razblazio ikada! Neki vole, neki ne.

Ovo zaživeti neće-niti može!

(nedelja, 09. maj 2021, 17:34) - anonymous [neregistrovani]

Vino je zdravo da se pije

Ovom odlukom oni onemogucavaju ljude da zdravo zive. Ako se pije u malim kolicinama (nerazredjeno) onda je vino veoma dobro za nas organizam.

(nedelja, 09. maj 2021, 16:42) - anonymous [neregistrovani]

Raspad

EU će biti spas za sve koji žele slobodu.

(nedelja, 09. maj 2021, 16:41) - anonymous [neregistrovani]

sporedni kolosek

Vino je problem? A kako se ne bore toliko protiv nezdravog zivota zbog preteranog rada i stresa na poslu. Recimo, da ne morate da radite 70h nedeljno (u stvarnosti, ne samo na papiru), ili da niste izlozei mobingu, ili da zaradjujete dovoljno za zivot da ne zivite od milostinje. Razlike izmedju boagtih i siromasnih su sve izrazenije a to je i te kako izvor zdravstvenih problema. Iako EU nije najgora, brzo se krece u tom smeru.

(nedelja, 09. maj 2021, 16:32) - anonymous [neregistrovani]

U proseku

Vina imaju od 13 % do 15% alkohola , a šta će onda biti sa žestokim pićima. Hoće li biti totalno zabranjena?

(nedelja, 09. maj 2021, 15:29) - Vlajko [neregistrovani]

Dionis

Dionis se prevrće u grobu. Kakva pamet je ovo mogla da smisli? Jeli to ideal ka kome težimo? Vino sa vodom nije vino. Ako viski može da se razblažuje sa vodom ili mnogo leda, vino i rakija ne mogu. To znaju svi osim kravataša EU u Briselu.

(nedelja, 09. maj 2021, 14:42) - anonymous [neregistrovani]

Revolucija možda?

Oni u Briselu se i pored ove pandemije dosađuju. Ne znaju šta da rade pa izmišljaju gluposti.
Pokušavaju potpuno neprirodan nagli zaokret načina života i ljudskih navika.
Da, u pravu su, protiv toga se treba dići na bunu. Svetom su zavladali bolesnici koji žele potpunu kontrolu svake individue. Uskoro će se ponovo birati između ropstva i slobode!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">