Čitaj mi!

Kakva će biti sudbina dvorca Dunđerski

Poznata turistička atrakcija, dvorac „Fantast“ kod Bečeja, danas je zatvorio kapije za posetioce. Čeka se sudski završetak postupka restitucije, posle čega će biti poznat budući vlasnik, a upravljač turističkog kompleksa više nema interesa da održava zdanje i prihvata smeštaj gostiju.

Jedan od najpozantijih među šezdesetak vojvođanskih dvoraca, „Fantast“ je prethodnih decenija plenio pažnju turista iz celog sveta. Zadužbina veleposednika Bogdana Dunđerskog,  dvorac je izgrađen 1925. godine, a potpuno je renoviran pre četiri decenije.

Od 2016. godine postao je deo sistema „MK grupa“. Dvorac „Fantast“ kod Bečeja od danas nije dostupan javnosti, mada je najavljeno  da će ergela biti otvorena za posetioce.

Znak na putu Bečej - Bačka Topola koji pokazuje da je komleks dvorca „Fantast“ je i poslednja tačka dokle su nam dozvolili da možemo da snimamo. Praktično nije dozvoljeno snimanje, a na molbu i službeni mejl kojim smo tražili odobrenje za samo kadrove komleksa odgovoreno nam je da je dvorac trenutno u fazi konzervacije i nije dozvoljeno nikakvo snimanje.

Otvaranje dvorca „Fanast“ sačekaće pravosnažnu odluku u postupku restitucije koji je 2012. godine pokrenula Matica srpska. Zainteresoavne strane u postupku su i Beogradski Univerzitet i Srpska akedemija nauka.

„Ima dosta zainteresovanih strana koje bi preuzele dvorac 'Fantast'. Mi sa nekima razgovaramo, naravno u saradnji sa Maticom srpskom i sa ljudima koji su nekada upravljali 'Fantastom'. Mislim da će se sve završiti na obostrano zadovoljstvo, odnosno svih bečejaca, pa i šire. Inače, dvorac je jako bitan Bečeju i kada neko čuje za Bečej odmah je tu i dvorac. Što se tiče turizma u opštini Bečej i turizmu koji planiramo da se unapređujemo dvorac 'Fanast' nam je neophodan“, istakao je Dragan Tošić, gradonačelnik Bečeja.

U pretodnih pet godina startelj dvorca „MK grupa“ je uložila u objekte i održavanje oko 250 hiljada evra. Sada je to previše izdataka, iako svake godine dvorac poseti više od stotinu hiljada gostiju iz celog sveta.

„Na toj lokaciji je snimljeno više poznatih filmova, emisija, video spotova. Takođe je bilo u planu za ovu godinu, odnosno i sad je u toku snimanje jednog filma“, istakla je Dijana Peter, kancelarija za turizam Bečeja.

Za brzo rešavanje slučaja „Fantast“ zainteresovane su i pokrajnske i republičke institucije, dok je iz Ministarstva kulture Republike Srbije iniciran leks specijalis koji bi ubrzao vraćanje ove imovine Matici srpskoj.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 03. mar 2021, 09:47) - Cronos [neregistrovani]

Hm

Svake godine 2-3 puta odem tamo...prelepo je. Sećam se kada su mi zaposleni rekli da upravljanjem dvorca preuzima MK i da se očekuje "bum" u smislu sređivanja dvorca i okoline. Nastavio sam da odlazim tamo, međutim, nisam primetio neke promene sem što je pristupni put sređen.

(sreda, 03. mar 2021, 05:35) - Gradjanin Beceja [neregistrovani]

Istina

MK grupa od kada je kupila PIK Becej je zatvorila pet svinjarskih farmi,uskoro odustaju od Ribnjaka kao i restorana.A sto se tice ove cifre koju su ulozili u Fantast svi mi Becejci znamo da li je to istina.Tako da nas ovo sa Fantastom i necudi.

(utorak, 02. mar 2021, 02:00) - anonymous [neregistrovani]

Re: Polako

Sećam se oglasa za prodaju PIK Bečej i bilo ja jasno naglašeno da kupac PIK Bečej neće biti vlasnik dvorca Fantast, dakle Fantast je bio izuzet iz privatizacije celokupne imovine PIK Bečej.

(ponedeljak, 01. mar 2021, 22:21) - JužniFront [neregistrovani]

Hm

Izgleda da je nažalost došlo vreme da se odričemo sopstvene istorije i kulture...

(ponedeljak, 01. mar 2021, 22:07) - anonymous [neregistrovani]

Polako!

Zapravo je PIK Bečej održavao dvorac. PIK je preuzela MK grupa i nastavila da ga održava, ne smatraju oni da je dvorac njihov.

(ponedeljak, 01. mar 2021, 21:45) - anonymous [neregistrovani]

...

MK grupa je kupila PIK Becej, pa sa njim i Fantast koji je bio deo PIK Beceja, ali MK grupa kao uostalom ni PIK Becej nikada nije bila pravi vlasnik dvorca, jer je on nio svaciji i niciji i u postupku restitucije. To je i razlog zasto MK grupa i ne zeli vise da ga odrzava, jer jednostavno nije njihov.

(ponedeljak, 01. mar 2021, 19:35) - ,," [neregistrovani]

Ко је дао одобрење за продају?

Продато 2016 , а поступак о враћању имовине у току од 2012.
Тај који је дао одобрење за продају нема ни тренутак тврдње којом може да опвргне своју затворску казну (надам се да је већ служи). Ако није у затвору, они чије занимање је да преваранте лишавају слободе немају ни тренутак тврдње којом могу да опвргну своје затворске казне...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">