Čitaj mi!

Tri godine na sudu pokušava da dokaže da je živa

Žena u Francuskoj umešana je u bizarnu pravnu bitku jer je primorana da pokuša da dokaže da je živa nakon što je 2017. proglašena mrtvom.

Neobični slučaj započeo je nakon što je sud u Lionu bez potvrde o smrti proglasio Žan Pušan mrtvom, prenosi portal Led Bajbl.

Presuda je usledila na kraju pravnog spora sa bivšom zaposlenom u kompaniji za čišćenje koju je Pušanova nekada vodila. 

Žalba je završila na najvišem francuskom sudu – Kasacionom sudu, koji je ocenio da je slučaj van njegove nadležnosti.

Nakon nekoliko sudskih grešaka, sve se završilo tako što je Apelacioni sud u Lionu proglasio da Žan više nije među živima.

Odluka je, kako navodi francuski list France Bleu, donesena na osnovu tvrdnje nezadovoljnog bivšeg zaposlenog, bez provere izvoda iz matične knjige umrlih.

Pušanova kaže da ni ona ni njeni srodnici nisu dobili poziv za saslušanje. Na kraju je sud naložio da suprug i sin Žan Pušan bivšoj zaposlenoj isplate 14.000 evra.

Osim što je prilično čudno biti proglašen mrtvim dok ste još živi, presuda je takođe donela Žan niz komplikacija.

Budući da je „mrtva“, to znači da njen suprug ne može pristupiti njihovom zajedničkom bankovnom računu, a ona nema vlastiti račun, ne može da ima lična dokumenta niti da dobije zdravstveno osiguranje.

„Više ne postojim. Ne radim ništa... sedim na verandi i pišem“, žali se Žan novinarima dodajući da se previše plaši da napusti svoj dom.

Vlasti su 58-godišnjoj Francuskinji zaplenile automobil zbog neplaćenog duga koji ona takođe pokušava da ospori, a koji leži u osnovi cele ove čudne sage.

„Otišla sam kod advokata koji mi je rekao da će se sve vrlo brzo rešiti. Bila sam kod svog lekara koji mi je dao potvrdu da dobro i da sam zaista živa, ali očigledno ovaj dokument nije dovoljan jer se protivi sudskoj presudi“, priča Žan.

Advokat, koji u početku nije mogao da veruje zbog čega ga Žan angažuje, podneo i zahtev za stavljanje van snage odluku iz 2017. godine zbog „teške greške“.

Pušanova se nada da će se sve uskoro rešiti na sudu: „To mi je poslednja šansa da vratim svoj život“.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 19. jan 2021, 20:21) - anonymous [neregistrovani]

Re: Шта би било да је криминалац?

Vodili bi je kao "Jane Doe", odnosno "Nepoznata", ali bi je svakako uhapsili i zatvorili. Na sudu nije potrebno da imaš utvrđen identitet da bi te osudili, ako se dokaže počinjenje krivičnog dela. Možda bi u celoj toj farsi neko i poslao neke zahteve i dokumentaciju, ali je sasvim sigurno da nikoga ni bi bilo briga, jer bi znali da je počinilac iza rešetaka. Identitet je nebitan. Tako da sam siguran da joj se eksperiment nikako ne bi isplatio. U najboljem slučaju, držali bi je u zatvoru dok ne utvrde identitet. A moš' misliti koliko bi ih bilo briga koliko će to da traje.

(utorak, 19. jan 2021, 16:07) - Morpheus [neregistrovani]

Plava pilula ili crvena

Izbachena iz matrixa.

(utorak, 19. jan 2021, 15:50) - anonymous [neregistrovani]

То се може решити на два начина

Најједноставнији и најјефтинији је да дотична особа почини неки нејједноставнији прекршај за који се плаћа најмања казна.
Надлежни орган ни у ком случају неће одступити од казне, него ће на основу отиска прста веома брзо утврдити грешку у - сопственој - матичној евиденцији грађана и наложити исправку те грешке, наложиће издавање личне карте.
Тиме одлука Суда постаје бесмислена.
Други начин је да се поднесе тужба против дотичне Државе, а то није редак случај.
Овакви случајеви нису толико ретки, него се повремено дешавају свуда у свету.
Адвокат ће са своје стране настојати да на овоме заради што више, а неки отракани фахмак би сасвим сам то решио за 24 сата.

(utorak, 19. jan 2021, 15:28) - Тома-Трстеник [neregistrovani]

Такав је Живот на западу

Што би Француз реко': Се ла ви!

(utorak, 19. jan 2021, 14:39) - anonymous [neregistrovani]

Neponistiva odluka...???

Odluka casnog suda se nemoze ponistiti..
Ne postoji zakon koji ce to dopustiti..
Tetka je osudjena da je nema...
I tako izbrisana sa spiska zivih...
Pametnije je ostani zauvijek tamo gdje te nema..
Ne vracaj se vise na ovaj svijet.
Na ovom svijetu za takve mjesta nema...

(utorak, 19. jan 2021, 14:37) - Милош [neregistrovani]

Шта би било да је криминалац?

Мене интересује, ако је правни систем види као мртву особу, да ли то значи да је ослобољена сваке кривичне одговорности, као и то, ако би јој неко учинио неко зло да ли би држава могла да терети ту особу?

(utorak, 19. jan 2021, 13:43) - Огњен [neregistrovani]

То ти је ...

Кад су судије нестручне, није их брига, не посвете се предмету и кад је папир јачи од живота. Катастрофа!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">