Čitaj mi!

Ronioci u Baltiku otkrili još jednu „enigma“ mašinu

Ronioci iz Nemačke koji čiste Baltičko more od odbačenih ribarskih mreža nabasali su na retku „enigma“ mašinu iz Drugog svetkog rata koju su nacisti koristili za šifrovanje poruka i koja je verovatno pala u more sa potopljene podmornice.

Ronioci su u početku pomislili da se na dnu zaliva Gelting u mrežu uplela obična pisaća mašina, ali je podvodni arheolog Florijan Huber odmah prepoznao istorijski značaj pronađenog predmeta.

„Imao sam mnogo uzbudljivih i neobičnih otkrića u poslednjih 20 godina, ali nisam ni sanjao da ću jednog dana naići na legendarnu 'enigma' mašinu“, priznaje Huber.

Nacistička vojska je koristila „enigmu“ za slanje i primanje šifrovanih poruka tokom Drugog svetskog rata, ali su britanski kriptografi uspeli da razbiju kod što je saveznicima značajno pomoglo da povrate pomorsku prednost u Atlantiku.

U poznatom Blečli parku, centru za dešifrovanje, britanski tim na čelu sa Alanom Tjuringom uspeo je da otkrije kod i doprinese skraćenju rata i spasavanju hiljada života.

Neposredno uoči kapitulacije nacističke Nemačke, maja 1945. goine, posada od oko 50 podmornica poslušala je naređenje vrhovne komande i potopila sva plovila u zalivu Gelting, nedaleko od granica Danske, kako ih ne bi predali saveznicima. Uništavanje mašina za šifrovanje je bio deo te operacije.

„Pretpostavljamo da je ova 'enigma' pala u more tokom uništavanja“, dodaje Huber.

Pored toga, nemačke snage su potopile više od 200 pomornica u Severnom i Baltičkom moru na kraju rata.

„Enigma“ mašina izgleda kao pisaća mašina i ima tastaturu na koju su povezani točkići koji su šifrovali poruke. Mada je proizvedeno više stotina hiljada ovih mašina, samo nekoliko stotina je sačuvano do danas. Često se pojavljuju na različitim aukcijama gde postižu cenu od više desetina hiljada evra.

Mašina koju su otkrili ronioci koji čiste okean u okviru Svetskig fonda za zaštitu prirode odlučili su da je predaju arheološkom muzeju u Šlezvigu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">