Čitaj mi!

Kina i Južna Koreja zaratile zbog kiselog kupusa

Na društvenim mrežama vodi se pravi rat između Južne Koreje i Kine oko porekla kimčija, jela od kiselog kupusa, koje većina ljudi smatra suštinskim delom korejske kuhinje.

Kineska borba da dobije međunarodni sertifikat za "pao cai", jelo od ukiseljenog povrća iz Sečuana (nalik turšiji), pretvorila se u obračun na društvenim mrežama između kineskih i južnokorejskih ljubitelja ove vrste hrane.

Kineski državni mediji javili su da je ISO status „međunarodni standard za industriju kimčija koju predvodi Kina“, prenosi Gardijan.

Sam pomen kimčija u kontekstu kineske kuhinje pokrenuo je lavinu optužbi i kritika građana Južne Koreje koji optužuju Kinu da pokušava da otme kimči, kada se u stvari dodeljivanje ISO sertifikata odnosilo samo na "pao cai", a ne i na kimči.

„Ovo je potpuna glupost, pokušavaju da ukradu našu kulturu“, jedan je od komentara na popularnom južnokorejskom portalu Naver.

„Pročitala sam u medijima da Kina sada kaže da je kimči njihov i da oni za njega postavljaju međunarodne standarde. Apsurdno. Zabrinuta sam da bi mogli da ukradu hanbok i druge kulturne sadržaje, ne samo kimči“, rekla je Kim Seol Ha, 28-godišnjakinja iz Seula.

Neki južnokorejski mediji su u aproprijaciji kimčija videli i kinesku težnju za svetskom dominacijom, dok su neki komentari na društvenim mrežama nagoveštavali zabrinutost da Peking vrši „ekonomsku prinudu“.

Nemate standard, nemate ni kimči

Čak se i korejski ministar poljoprivrede uključio u raspravu rekavši da je nepristojno hvaliti se ISO standardom, a ne razlikovati "pao cai" od kimčija.

Sa druge strane, internet korisnici u Kini tvrde da imaju puno pravo da svojataju jelo, jer velika količina kimčija u Južnoj Koreji, gde ljudi godišnje pojedu oko dva miliona tona, dolazi iz Kine.

„Ako ne ispunjavate standard, onda ne možete ni da kažete da je kimči vaš“, napisao je jedan korisnik kineske društvene mreže Veibo.

Drugi korisnik je istakao: „Čak je i reč kimči potekla iz Kine. Šta drugo reći.“

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 02. dec 2020, 10:36) - Boom [neregistrovani]

Boom

Kimchi je poreklom iz Futoga, to svi znaju. Na mandarinskom se izgovara "ćulum"

(utorak, 01. dec 2020, 20:31) - Koča [neregistrovani]

Zablude

Izgleda da sam do sada bio u zabludi. Jer ako je potapanje kupusa kultura onda smo mi u stvari mnogo kulturni. Ogreših se

(utorak, 01. dec 2020, 14:53) - anonymous [neregistrovani]

kimchi

Mozda Kina ima slicno ali kimchi je izvorno korejsko jelo. Puno je vise fermentriano i zacinjeno tako da se jede u daleko manjim kolicinama nego nas kupus.Vise kao malecko predjelo.

(utorak, 01. dec 2020, 13:31) - anonymous [neregistrovani]

koliko je meni poznato

Kimci je tradicionalno Korejsko jelo i znam da ga Koreanci dozivljavaju kao vrstu njhovog identiteta.

(utorak, 01. dec 2020, 12:25) - Buca [neregistrovani]

Kuhinja

Samo da se ne svadjaju ciji je slepi mis specialitet.....

(utorak, 01. dec 2020, 11:41) - anonymous [neregistrovani]

????

Апсолутна глупост око чега се свађају.Требају да питају нас Србе како се прави кисели купус.

(utorak, 01. dec 2020, 11:20) - anonymous [neregistrovani]

zzz

ista stvar ko nas kiseli kupus ili tursija samo ljuto i sa jos zacina

div id="adoceanrsvdcfhklggd">