Čitaj mi!

Život u gradu zamenili selom, rad na imanju kao slatki napor

Zbog kovida mnogi su počeli da razmišljaju o povratku u prirodu, trajno ili makar češćim posetama ruralnim krajevima Srbije. Ima i onih koji su i pre epidemije život u gradu zamenili seoskim, ne dozvolivši da se ugasi porodično imanje.

Milan Petrović je radni vek proveo u pravosuđu, a penziju dočekao u Tužilaštvu za ratne zločine. Na imanju koje njegovoj porodici pripada duže od dva veka, sam je proizveo sadnice šljive požegače, uz pomoć nauke i starijih sugrađana.

„Oko dvesta sadnica sejanica, ali sam uspeo da dobijem ovako kvalitetan zasad tek negde pedeset posto. Ja sam zadovoljan. Sve su sadnice zdrave, sve su se primile, dakle prijem je bio stoprocentan", kaže Petrović.

Supruga Vera, farmaceut po zanimanju, umešna je i u spremanju zaboravljenih  jela.

Voćni kolač od požegača, kaže, ima neograničen rok trajanja, mada ga unuci brzo pojedu.

„Čisto voće, malo šećera i projinog brašna. To je sve što u njemu ima. To sam ja od svojih starih, od majke naučila i oživela. I ona je već zaboravila, pita ‘kako li ono se pravi’. Ja sam zapisala, pa zato znam", kaže Vera.

Od šljiva peku i rakiju, a nasleđena se čuva u posebnom buretu u kojem je rakija,  iz 1970. godine.

Milan je uspeo da ovlada i pečenjem kalvadosa, čuvene francuske rakije. Na imanju ima tri vrste jabuka koje su potrebne za srpski „loretski kalvados".

„Proizvodi se od tri vrste jabuke. Dve su divlje, a jedna pitoma. Ta pitoma mora biti slatka, a divlje moraju biti jedna žuta, druga crvena i moraju biti opore", objasnio je Milan Petrović.

Rad na imanju je za Petroviće slatki napor. Milan je veći deo karijere nosio kravatu, ali nikada nije zaboravio kako se kosi i rade svi ostali poslovi na imanju.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. okt 2020, 12:18) - Аца [neregistrovani]

.

Пријатељу, не желим да паметујем али и од кукања нема напретка ;)

(ponedeljak, 19. okt 2020, 11:54) - anonymous [neregistrovani]

BRAVO!!!

Jedino nisam razumeo gde se nalazi ovo imanje?
A sve drugo je sjajno.

(ponedeljak, 19. okt 2020, 10:52) - anonymous [neregistrovani]

Daaa ... lako je to tako!

Dobra penzijica i svakako još po nešto drugih primanja i prihoda, pa dobro stojeća porodica, pa imanje veliko, na dobrom mestu, pa auto, pa ostala prateća tehnologija ... Pa sad možemo da budemo kreativni i produktivni.
A šta da kažu oni koji su ostali bez posla, bez plate, bez penzije, bez igde ičeg sem malenog zabitog imanja Bogu iza leđa gde nema ni autobusa, ni valjanog puta, ni struje, ni interneta, ni ambulante na desetine kilometara uokolo, gde je najbliža prodavnica 5 - 6 kilometara daleko i do koje se mora pešaka, pa ceo dan propadne ili kolima - a nema se ...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">