Nasmejana zimnica – jedinstveni brend iz Topole

Ana Nikodijević živi u selu Ovsištu kod Topole. Rezbarena ili nasmejana zimnica po kojoj je Ana poznata širom Srbije uveliko se priprema ovih dana.

U Aninom špajzu raznovrsna slana i slatka zimnica u teglama. Turšija, paprika, sirupi, džemovi, kompoti, razne vrste salata.Tu su i džemovi i matični sokovi bez dodatog šećera za dijabetičare i ljude koji neguju zdrav način života.

Ana Nikodijević iz Ovsišta kod Topole provodi i po dvadeset sati u radionici, ali ima motivaciju, jer od prodaje zimnice školuje decu koja su na fakultetu.

„Odmora nema. Ja sam kroz ovaj posao jako puno učila, učim i danas i uvek ću učiti i naći načine kako da najbolje produžim sezonu, da ne bude to samo sezonska priča. Pravim lagere namirnica od kojih može da se pravi zimnica i kasnije, tako da proizvodnja traje, bukvalno, dvanaest meseci“, naglašava Ana.

Udala se sa samo sedamnaest godina. Dodaje da, iako premlada, nije joj trebalo mnogo vremena da savlada stare recepte. Ipak, voli da uvodi inovacije i poput pravog umetnika rezbari voće i povrće i tako ukrašava tegle sa turšijom, koje polako osvajaju srpsko tržište.

„Sve je krenulo spontano, sasvim slučajno. Ja sam se usavršavala. Videla da to nailazi na divnu reakciju mojih ljudi. Smajlići i cvetići, opustila ruku, dala mašti na volju, i to je to“, kaže vredna domaćica.

Ana godišnje uradi tri hiljade jedinica zimnice i rado motiviše sve domaćice koje žele da nauče da pripremaju zimnicu. Rado daje savete, iako napominje da recepti za zimnicu postoje odvajkada, treba ih samo naći i raditi s ljubavlju – uspeh ne može da izostane.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 01. okt 2020, 19:55) - anonymous [neregistrovani]

volim zimnicu pogotovo sada kada se bojim korone i slabo izlazim

volela bih da znam nakar jedan deo vaseg znanja o zimnici, tek se ucim. vasa zimnica izgleda izvanredno, svaka cast pozdrav