Polovina Srba slovenskog porekla, a svaki deseti – German

Rukovodilac Srpskog DNK projekta Milan Rajevac kaže da 50 odsto Srba ima slovensko poreklo, dok je u drugoj polovini najviše onih s genima starosedelaca Balkana. Dodaje da su se u genetski kod Srba „upisali“ i Germani, ali i narodi sa Kavkaza i Bliskog istoka.

U bazi Srpskog DNK projekta, koji je pre sedam godina pokrenulo Društvo srpskih rodoslovaca „Poreklo“, a koji se sprovodi u saradnji s Centrom za forenzičku i primenjenu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta u Beogradu, nalazi se više od 4.500 podataka testiranih Srba iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a koji pokazuju da je polovina Srba po muškoj liniji slovenskog porekla. 

„Reč je o dve osnovne haplogrupe I 2a i R 1a, dok je u drugoj polovini najviše onih koji imaju balkansko starosedelačko, odnosno praslovensko poreklo“, kaže Rajevac za Tanjug.

DNK istraživanja su pokazala da je genetički kod Srba, kao i svih drugih naroda, šarolik i kombinovan i od gena Germana, Kelta, ali i naroda sa Kavkaza i Bliskog istoka.

U Prijepolju je najviše vikinga 

„Haplogrupa I 1, koja se vezuje za germanske narode, prisutna je kod skoro devet procenata stanovništva, tako da svaki deseti ili jedanaesti Srbin ima germansko poreklo“, objašnjava Rajevac česte medijske naslove da je svaki deseti Srbin – viking.

„To može da se kaže za Prijepolje i okolinu, gde je najviše onih koji imaju poreklo od vikinga, tamo ih je više od 20 procenata. Razlog je haplogrupa R 1a, inače karakteristična za pleme Drobnjaka, jedno od najraširenijih u srpskom narodu“, rekao je Rajevac.

Dodao je da se u genetskom zapisu Srba pojavljuju i haplogrupe za koje se pretpostavlja da su povezane s Keltima, a sa takvim poreklom je oko pet-šest odsto Srba.

Zabluda je da su srpski geni pomešani sa turskim 

Kako kaže, Srbija ima najveću bazu testiranih od svih evropskih naroda, a koja, tvrdi Rajevac, predstavlja relevantan uzorak za analizu porekla srpskog naroda.

Napominje i da je zabluda da su geni Srba pomešani s genima Turaka i tvrdi da se u dosadašnjem ispitivanju nije pojavila haplogrupa karakteristična za turske i centralnoazijske narode.

„Moguće je da postoji određeni procenat haplogrupa koje su Turci preneli na Balkan, ali to nije utvrđeno. Čak i kod Bošnjaka je neznatan genetski upliv Turaka“, navodi Rajevac.

Dodaje da Srbi, Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati imaju vrlo sličnu genetiku i da su I 2a i I 1a najbrojnije haplogrupe kod svih tih naroda.

Prema njegovim rečima, tokom prethodnih sedam godina, došlo se do niza zanimljivih podataka na osnovu rezultata testiranih i njihovih srodnika, pa su tako otkrivene rodbinske veze dvojice poznatih pesnika, Milutina Bojića i Milana Rakića.

„Pokazalo se da su njih dvojica imali zajedničkog pretka. Istraživanja, recimo, ukazuju i da bi dinastije Karađorđević i Obrenović mogle da pripadaju istoj grani“, navodi Rajevac.

Najpouzdanije ispitivanje porekla omogućava Y hromozom

Istraživanje u okviru Srpskog DNK projekta sprovodi se testiranjem Y-DNK hromozoma kod muškaraca, jer se, objašnjava Rajevac, testira samo Y hromozom preko kojeg se najpouzdanije ispituje poreklo, čak do nekoliko hiljada godina unazad.

Kako je pojasnio, Y hromozom je porozniji od X hromozoma i mutira na svakih pet-šest generacija zbog čega su razlike između muškaraca drastičnije, dok su promene X hromozoma veoma retke i zato nije zahvalan za takvu vrstu testiranja.

Napominje da je moguće testirati i X hromozom, ali da se na osnovu njega ne mogu doneti posebni zaključci, dok su Y hromozomi zbog mutacija raznovrsniji i pogodniji za preciznije utvrđivanje porekla.

broj komentara 70 pošalji komentar
(četvrtak, 08. dec 2022, 11:27) - Нино [neregistrovani]

Келти

Келтске речи су србског порекла, нека докажу генетичари да нису. Стари Грци су србски ратнички сталеж звали Келтима, Римљани Галима, а Срби их звали Сербима, Гетима, Готима. Тако да Келти, Гети, Готи су Срби а не германи. Молим генетичаре да почну учити историју, и онда ће им бити све јасније и онда могу донети тачне закључке. У знању је моћ

(četvrtak, 08. dec 2022, 11:27) - Нино [neregistrovani]

Келти

Келтске речи су србског порекла, нека докажу генетичари да нису. Стари Грци су србски ратнички сталеж звали Келтима, Римљани Галима, а Срби их звали Сербима, Гетима, Готима. Тако да Келти, Гети, Готи су Срби а не германи. Молим генетичаре да почну учити историју, и онда ће им бити све јасније и онда могу донети тачне закључке. У знању је моћ

(četvrtak, 08. dec 2022, 11:22) - Нино [neregistrovani]

Викинзи

Да појасним, викинзи су Срби који су са Балкана отишли на север, и онда нема никаквих сензација. Прво генетичари морају знати историју Антике да би могли доносити закључке. Пошто не знају историју, онда не могу тачно да тумаче добијене податке. Могу само да дају нетачне закључке јер немају знања.

(subota, 10. sep 2022, 12:20) - janko [neregistrovani]

drobnjaci

Ovo su velike prevare. Hajde neka utvrde ko je bio Aleksandar Makedonski. Drobnjaci vikinzi sa Durmitora. Stigli galijama preko Crnog jezera.

(nedelja, 07. avg 2022, 11:35) - Нена [neregistrovani]

Не,нисмо

није "дошли",већ смо одувек били ту!!!!!

(nedelja, 07. avg 2022, 10:26) - anonymous [neregistrovani]

Haplogrupe i druge neboloze?

Ne znam da li će se ovo objaviti, jer nije u skladu sa nekim balkanskim nacionalnim mitovima. Pa onda bože moj, razni ultranacionalisti i neonacisti mogu biti uvređeni i proglasiti ovo za govor mržnje prema njima jadnima. Neretko nas zabavljaju sa ovim haplogrupama i drugim "dokazima" kako postoje neki geni nacija, geni grupa nacija, geni ovih i geni onih. Imajući u vidu dramatično mešanje evropskih naroda od Rimskog Carstva naovamo, garantovano ne postoje nikakvi geni nacija. Svi Evropljani od Lisabona do Vladivostoka, kao i od Svalbarda do Krita imaju garantovano ISTE GENE posmatrano u proseku. Postoje ogromne razlike u genima pojedinaca, ali u okviru svake evropske nacije postoje svakojaki geni raznih pojedinaca. Dakle jedan Srbin može biti genetski mnogo bliže nekom Portugalcu ili nekom Norvežaninu nego drugom Srbinu. To posebno važi za naš nesrećni region, gde su razne budale lupetale o "hrvatskim", "srpskim" i "albanskim" genima. Ovde tek nema ni najmanje naznake nekih bioloških razlika. Nacije veze nemaju sa biologijom, nacije su socijalna konstrukcija, i samo se sovinisti bave dokazivanjem biološke posebnosti svoje nacionalne grupe. Zar se baš ništa nismo naučili od strahota II svetskog rata? Treba li sve to da nam se ponovi, da bi digli ruke od ovih gluposti? Bože pomozi nam ludima.

(subota, 06. avg 2022, 21:20) - Sale [neregistrovani]

Odgovor

Haplogrupa I2 nije slovenska već atlansko-mediteranska grupa. Slovenska je samo R1a. Zato se ne može zbirati I2 i R1a kao iste pa reći to su Sloveni. Sloveni čine oko 15% sa grupom R1a a germani sa R1b oko 10%. Oko 35% su atlanski mediranci tj. I2 grupa a ima i znatan procenat semitskog E haplogrupe i ostalih. Problem je što se grupa I2 grupa poistovećuje sa Slovenima što nema veze sa Slovenima. Zato zaključak ovog člnaka je pogrešan.

(ponedeljak, 29. nov 2021, 21:43) - Кецман Ђурађ [neregistrovani]

Има ли Далмата

Има ли гена од Далмата међу свим тим групама?

(ponedeljak, 29. nov 2021, 18:15) - Неша [neregistrovani]

Гршиш

Сваки народ је мешавина хаплогрупа. Код Словена су то И2а и Р1а са тим што је на Балкану доминантна И2а а код осталих Словена Р1а. Постоје и друге у мањем проценту. Оно где грешиш је што мешаш народ и нацију. Нација је држављанство, пасош. Нације настају у 18-19 веку. Народ је нешто друго и много старије. Словени су народ, Германи, Романи Јермени Семити. Народа нема много у Европи и често су сврстани у различите нације. Британци, Турци, Швајцарци су нације нису народ. Американци су нација нису народ, народ су индијанци. Што се тиче Словена велики слависта Шафарик а неки други су тврдили да је назив Словен настао негде у петом веку а да је старије скупно име било Срби. Да реч срб означава рођака и да су се они тако између себе звали. То Срб ни Грци ни Латини ни Германи нису као данас могли да изговоре још мање запишу. Зато су нас називали по географским територијама и по називима племена, братстава

(ponedeljak, 29. nov 2021, 17:35) - Боле [neregistrovani]

Боја косе и очију нема везе

Хаплогрупа се одређује само по мушкој линији, са оца на сина. Антропологија може да буде иста а немора, као и боја косе и очију. Ако је отац И2а и син ће имати исту хаплогрупу а мајка је рецимо црнкиња и син потпуно црн на њу.