I dalje se ne zna da li je Coka vučica ili pas

Životinja koju su prošle godine radnici "Veterine Beograd" uhvatili u jednoj ulici u Mirijevu i dalje je smeštena u Beogradskom zoološkom vrtu. Da bi se utvrdilo da li je u pitanju mešanac vuka i psa ili čist vuk, potrebno je uraditi analizu DNK.

Kad naiđu radnici Zoo-vrta ili posetioci, Coka se uznemiri i ide levo-desno po malom kavezu. Komšije su joj vukovi i šakali, a na njenom kavezu i dalje nema table, jer je neophodno uraditi analize DNK da bi se utvrdilo da li je vuk ili pas.

Taj posao poveren je Biološkom fakultetu, u čijoj je laboratoriji ispitivan samo jedan molekul DNK. Čak i da je drugačije, posao stručnjaka ne bi bio lak.

Profesor dr Dušan Keckarević sa Biološkog fakulteta naglašava da je problem kada se analizira mitohondrijalna DNK što te analize mogu navesti na zaključak da je u pitanju pas. Pošto se zna da se ta mitohondrijalna DNK nasleđuje preko majke, takav zaključak se može doneti samo ako se sa sigurnošću zna da je majka pas.

„S druge strane, možete da dobijete rezultat da to odgovara ili je blizu sekvenci vukova koji su uhvaćeni u prirodnim staništima i da zaključite faktički da je majka vuk“, dodaje dr Keckarević.

Drugi deo analize odnosi se na upoređivanje građe tela, zuba, krzna i izgleda životinje i to treba da se uradi na Veterinarskom fakultetu.

Da bi saznali definitivno da li se radi o psu ili vuku ili o mešancu, morali bismo da analiziramo čitavu DNK te životinje. Da bi zaključili nešto iz toga mi bismo prethodno morali da imamo analizu jedne široke lepeze kako pasa tako i vukova i da imamo bazu njihovih sekvenci, odnosno rezultata analiza DNK sekvenci, objašnjava profesor Biološkog fakulteta.

„Onda bi mogli da tvrdimo analizom tih brojnih sekvenci da li postoje razlike na tom nivou između populacije vukova i populacije pasa i možda, kažem možda, da kažemo definitivno da li se radi pre o vuku ili o psu“, zaključuje profesor Dušan Keckarević.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštenje je drugačije. Postupak vezan za životinju koja je smeštena u Zoo-vrtu još se vodi, zajedno sa Inspekcijom za zaštitu životne sredine.

Na Biološkom fakultetu utvrđeno je da je reč o hibridu vuka i psa. U dopisu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navodi se da do okončanja postupka nisu u mogućnosti da iznose detalje inspekcijskog nadzora, jer se protiv vlasnice vodi sudski postupak.

U svakom slučaju, sve dok se sa sigurnošću ne utvrdi da li je u pitanju mešanac ili vuk, Coka će ostati u Zoo-vrtu.

broj komentara 11 pošalji komentar
(sreda, 16. sep 2020, 00:21) - anonymous [neregistrovani]

Pravda za Coku

Ostavite zivotinju da uziva sa svojim vlasnicima. To sto su njoj uradili je za svaku osudu

(nedelja, 05. jan 2020, 15:13) - anonymous [neregistrovani]

Coka

Zlocince pustaju da se brane sa slobode...Zivotinju koja ima vlasnika muce evo skoro dve godine...neki put se stidim sto pripadam ljudskoj rasi...

(utorak, 12. mar 2019, 05:02) - anonymous [neregistrovani]

Наши

стручњаци..... кад нисте способни- препустите другима да утврде! Власници те јадне животиње би требало да туже државу!

(utorak, 12. mar 2019, 03:02) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Vuk je

Izgleda kao vuk i ponasa se kao vuk.

(utorak, 12. mar 2019, 01:51) - moma [neregistrovani]

nismo nadležni

poznata srpska ažurnost..

(utorak, 12. mar 2019, 00:22) - ano mile nymous [neregistrovani]

sve jaki...

strucnjaci... ...
pocev od zoo... preko biologa...
do marvenjaka... ili krace veternara...
svi naucitelji... mucitelji ove dobre zivotinje...

(ponedeljak, 11. mar 2019, 23:46) - Marko [neregistrovani]

Protiv vlasnice sudski postupak

Vratite zivotinju vlasnici pre nego sto umre od tuge. Kakav sudski postupak kad jos neznate sta je, u Češkoj postoj vrsta kera za koje se zna da su krizanci vuka i psa, zasto maltretirate zenu!

(ponedeljak, 11. mar 2019, 21:44) - Zoran [neregistrovani]

Coka

Neverovatno. Ovo je sramota. Nađite stručnjaka u inostranstvu, odavde su pobegli

(ponedeljak, 11. mar 2019, 20:04) - OnajStoZna [neregistrovani]

Vratite Coku kući

Potpuno nepotrebno maltretiranje životinje i uništavanje jednog života.

(ponedeljak, 11. mar 2019, 19:57) - novica [neregistrovani]

Maa, dajte molim Vas

Dok vi uradite te analize ima Coka da umre. Pa koliko vam treba vremena za to?