Plombama odzvonilo?

Francuski naučnici kreirali su gel koji podstiče ćelije obolelog zuba da počnu da se umnožavaju. Laboratorijski testovi pokazuju da oštećenja od karijesa relativno brzo zamenjuje zdravo zubno tkivo, što plombe i zubarske bušilice može učiniti delom prošlosti.

Gel koji može izazvati ponovni rast obolelih zuba za samo nekoliko nedelja uskoro bi mogao da plombe pošalje u zasluženu penziju.

Osmišljen u Francuskoj, gel podstiče ćelije zuba da počnu da se umnožavaju. Zatim se formira novo, zdravo zubno tkivo koje postepeno zamenjuje deo zuba koji je oštećen karijesom.

Francuski istraživači navode da su laboratorijski testovi potvrdili da su neophodne samo četiri sedmice za potpunu ponovnu „izgradnju" oštećenog dela zuba.

Gel sadrži hormon melanocit (MSH) koji luči hipofiza, žlezda veličine zrna graška smeštena iza korena nosa. Za MSH je odavno poznato da igra veoma važnu ulogu pri određivanju boje kože - što ga više imamo koža, ali i tkivo su nam tamniji.

Rezultati nedavno sprovedenih studija ukazuju na to da taj hormon takođe učestvuje u stimulisanju obnavljanja kostiju. Budući da su kosti i zubi veoma slične strukture, tim naučnika sa Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja ispitivao je da li taj hormon može da stimuliše i rast zuba.

Zaključci do kojih su naučnici došli objavljeni su u časopisu Udruženja američkih hemičara ACS Nano.

Ukoliko gel počne masovnije da se koristi u borbi protiv kvarnih zuba osim plombi deo istorije mogla bi da postane i zubarska bušilica koja mnoge odbija od redovnijeg odlaska kod zubara.

Kvarenje zuba izazivaju bakterije koje nastanjuju usnu duplju a hrane se šećerima koje unosimo u organizam. Kada se bakterije zakače za zubnu gleđ pokreću proces demineralizacije i pretvaraju šećer u štetnu kiselinu koja nagriza zubno tkivo.

Već decenijama glavni „lek" za šupljine u zubima je bilo bušenje još većih rupa i njihovo ispunjavanje različitim materijalima.

Strah od odlaska kod zubara donekle je opravdan kada se uzmu u obzir bolovi i neprijatnosti kojima je pacijent izložen kada sedne na zubarsku stolicu. Iako plombe zaustavljaju dalje kvarenje zuba nekada se desi da se razlabave pa je neophodno da se postupak ponovi.

Novi način popravljanja zuba je bezbolan. Eksperti veruju da bi nove zubne ćelije bile bolje i dugotrajnije rešenje.

Popravljen zub kao nov 

Francuski stručnjaci pomešali su određene količine melanocita i supstance poli L-glutaminska kiselina. Ta kiselina često se koristi za transport lekova kroz organizam jer je otporna na supstance koje mogu neutralizovati dejstvo medikamenata pre nego što dobiju priliku da deluju. Takva je, na primer, želudačna kiselina koja može sprečiti dejstvo mnogih lekova.

Supstanca koju su naučnici dobili zatim je pretvorena u gel koji se može lako naneti na posebne ćelije zubne pulpe koje mogu da podstaknu rast zubnog tkiva.

Do sada nije bilo načina da se te ćelije aktiviraju nakon što su oštećene usled razvoja karijesa.

Istraživači su utvrdili da gel može da podstakne rast novih ćelija kao i proces njihovog povezivanja. To je izuzetno važno jer se na taj način stvaraju čvrsta zubna pulpa i gleđ koji zub čine potpuno zdravim.

U odvojenom istraživanju, naučnici su laboratorijskim miševima na obolele zube nanosili isti gel. Posle samo 30 dana šupljine na zubima potpuno su nestale.

Učinak gela se još ispituje, ali naučnici veruju da će u narednih nekoliko godina početi njegova upotreba.

Profesor Demijen Valmsli, koji je naučni savetnik pri Britanskoj asocijaciji zubara, smatra da je gel interesantna novina na polju stomatologije, ali da je malo verovatno da će moći da popravi oštećenije zube.

„Ima mnogo uzbudljivih novina u našoj struci, a ovo je svakako jedna od njih. Ali, iako sve izgleda odlično, trebalo bi ipak sačekati rezultate kliničkih ispitivanja", objasnio je Valmsli ističući da će dejstvo gela najverovatnije biti ograničeno na male površine oštećenog zuba.

broj komentara 9 pošalji komentar
(nedelja, 30. jan 2022, 14:48) - Danica [neregistrovani]

Pitanje

Poz dali ima u hr za kupiti gel za ras kod odraslih

(nedelja, 23. jan 2022, 15:55) - anonymous [neregistrovani]

Nista ne brinite

Ovakav SF citam vec 50 godina u Zabavniku u Verovali ili ne.

(nedelja, 23. jan 2022, 14:04) - anonymous [neregistrovani]

Imaće posla za zubare

Razmislite na celom svetu ako recimo 50%stanovništva ide kod zubara, a sa novom metodom , gelom i ponovnim rastom zuba kod odraslih ićiće 99 pa i 100% stanovništva kod zubara. Imaće posla preko glave -kontrole , redovni pregledi, popravke, proteze tako da ne mora da bude skupo jer će i ovako da zaradjuju a i ordinacije da niču. Svi srećni i nasmejani :-)
Jedva čekam da krene realizacija pa da osmesi prirodnih zuba zablistaju:)

(utorak, 27. jul 2010, 22:35) - anonymous [neregistrovani]

Daj Bože

Da počne ubrzo da se koristi. Na skoro svakom zubu imam plombu, koje su mi često ispadale pa sam morala ponovo da ih stavljam, nadam se da sa ovim tako neće biti. Ulepšali ste mi dan ovom vešću!

(utorak, 27. jul 2010, 22:26) - Dr Zuba [neregistrovani]

sta ce sad zubari da rade

Odgovor: Isto sto i do sada.. da cupaju i sade. Kod nas jos ni pre-prethodno chudo moderne stomatologije sa kraja 80-tih nije zazivelo tj. implantati a kamoli sta drugo novije.

(utorak, 27. jul 2010, 17:10) - Шкрбави крезоња [neregistrovani]

Добро је само да заживи

Богу хвала! Ваљда ће ово ускоро да заживи па да поново одем до зубара.

(utorak, 27. jul 2010, 16:24) - anonymous [neregistrovani]

divno

vreme je bilo da se i ovo pitanje resi na totalno drugi nacin.
generacije i generacije su imale problema sa zubima nadamo se samo da ce ovaj nacin uzeti maha i u siroj primeni i u celom svetu samo jedno je sigurno TO CE PUNO DA KOSTA

(utorak, 27. jul 2010, 16:11) - anonymous [neregistrovani]

zabrinut lekar

Naravno da ovo ne ide u prilog stomatolozima iako ce oni i ovo raditi i naplacivati papreno......stvar je u tome da moraju dodatno da se edukuju a to ide malo teze, pogotovu kod nas. Pre 5-6 godina bio je tekst kako su Britanski naucnici izolirali celije mlecnih zuba koje kako znamo rastu.....kao fora ubrizgas te celije i na mestu supljine ti izraste novi zub!! Kako vidimo od toga nema nista.

(utorak, 27. jul 2010, 15:06) - anonymous [neregistrovani]

sta sa zubarima ?

Ako je ovo istina, sta ce od sada zubari da rade ... ?