Čitaj mi!

Kako ste preživeli „tužni ponedeljak”

Ako niste znali, juče je bio „tužni ponedeljak”, zvanično najdepresivniji dan u godini. Da li je i vas savladalo loše raspoloženje?

„Tužni ponedeljak” (Blue Monday) je treći ponedeljak u januaru svake godine. 

Prema psiholozima, ovog dana u godini imamo mnogo razloga za tugu: hladno je (bar na našoj hemisferi), prošli su praznici i vraćamo se uobičajenoj životnoj kolotečini, slomljeni smo i obuzima nas krivica, jer su novogodišnje odluke da okrenemo list, vratimo se zdravom životu, vežbamo, smršamo, promenimo posao ili partnera koji nas nervira – pale u vodu! Ništa od obećanja samima sebi nismo još ispunili.

Ali da li je „tužni ponedeljak" zaista najdepresivniji dan u godini, ili samo marketinški trik?

Koncept dugujemo britanskom psihologu Klifu Arnalu, koga je 2004. godine jedna turistička agencija zamolila da definiše „tužni ponedeljak". On je potom napravio i malu pseudonaučnu formulu u vidu razlomka, sastavljenu od svih faktora koji utiču na moguću januarsku potištenost: vremenskih prilika, duga, mesečne plate, vremena proteklog od Božića, niskog nivoa motivacije, vremena proteklog od neuspeha u ostvarenju novogodišnjih odluka, potrebe da se preduzme akcija...

Njegovu kvaziformulu potom je iskoristila ta turistička agencija za promociju svojih putnih aranžmana, a sam Arnal je priznao da nije u pitanju nikakva naučno zasnovana pretpostavka.

Prema tome, ukoliko vas je uhvatila januarska tuga – učinite nešto za sebe! Ako možete, otputujte negde za vikend, priuštite sebi neki koncert ili predstavu, prošetajte sa decom, pozovite prijatelje na večeru ili izađite s njima na kafu.

Nikad nije kasno da se vratite ostvarenju svojih odluka.