Lekari u Milanu izveli prvu operaciju uz robotizovan mikroskop

U milanskoj bolnici „San Rafaele“ izveden je prvi hirurški zahvat na svetu na mozgu putem „robotizovanog mikroskopa“.

Poznati italijanski profesor Pjetro Mortini, primarijus Neurohirurgije u Bolnici „San Rafaele“ u Milanu, izveo je sa svojom ekipom prvu operaciju na svetu robotizovanim mikroskopom na mozgu žene koja je imala benigni tumor i koja je već otpuštena iz bolnice.

Operacija je izvedena na daljinu, zahvaljujući digitalnoj platformi. Profesor Mortini je izjavio za medije da će zahvaljujući ovoj tehnologiji biti povećana preciznost, a i smanjiće se trajanje operacija.

Radi se o robotizovanoj ruci visoke preciznosti na kojoj se nalaze telekamere koje emituju trodimenzionalne slike u realnom vremenu i kaciga sa dva mikro ekrana koji omogućavaju kontrolu na daljinu zahvaljujući senzorima koji prate pokrete glave.

Ovo je jedinstvena tehnologija na svetu, koju je prvi put upotrebila bolnica u Milanu za intervenciju na ljudskom mozgu. 

Operacija je izvršena na mozgu žene kojoj je pre dva meseca dijagnostikovan benigni tumor koji često pogađa žene u srednjim godinama. Intervencija je trajala sat vremena i pacijentkinja je bila u stanju da odmah napusti bolnicu. 

„Započeli smo sa skidanjem benignog tumora no ova tehnika će se koristiti za sve neurohirurške zahvate što će nam omogućiti da znatno uštedimo vreme i dobijemo na preciznosti, a da pacijenti imaju sve prednosti“, objasnio je profesor Mortini.

broj komentara 0 pošalji komentar