Novi soj koronavirusa tri do šest puta zarazniji od onog poteklog iz Vuhana

Genetska varijacija novog koronavirusa koja je danas dominantna širom sveta zaraznija je od soja koji se prvobitno pojavio u Kini, navodi se u novom istraživanju objavljenom u specijalizovanom časopisu "Cell".

Glavni specijalista za infektivne bolesti SAD Entoni Fauči, koji nije učestvovao u novom istraživanju, rekao je nedavno za Journal of the American Medical Association da podaci pokazuju da jedna mutacija virusa mu omogućava da se replicira brže i lakše prenosi među stanovništvom.

Stručnjaci iz američke Nacionalne laboratorije Los Alamos u Nju Meksiku i sa Djuk univerziteta u Severnoj Karolini zajedno sa britanskim kolegama sa Univerziteta u Šefildu analizirali su uzorke genoma i otkrili da trenutna varijanta „D614G“ poseduje malu, ali veoma potentnu promenu u šiljcima proteina koji se nalaze na površini virusa i pomoću kojih inficira ljudske ćelije.

Naučnici su prva saznanja o tome objavili još u aprilu, ali su im upućene strukovne kritike da nisu dokazali da je sama mutacija odgovorna za to.

Zbog toga je tim sproveo niz dodatnih eksperimenata, mnoge od njih na zahtev urednika časopisa Cell, a studija je sada konačno objavljena.

Analizirali su podatke i istorijate bolesti 999 kovid-19 pozitivnih pacijenata u Velikoj Britaniji i primetili da su oni koji su bili inficirani novim mutiranim sojem imali više virusnih čestica u sebi.

Dalji laboratorijski opiti pokazali su da je novi soj virusa tri do šest puta sposobniji da inficira ljudske ćelije.

Nejtan Grabo, virolog sa Škole za javno zdravlje Univerziteta Jejl, koji nije učestvovao u studiji ali je naknadno sproveo stručnu analizu, naveo je da je novi soj virusa širenjem, da li kroz prirodnu selekciju ili prostu šansu, postao pandemija.

„Dalja istraživanja su potrebna da bi utvrdili da li će ovo na neki način uticati na razvoj lekova i vakcina, za sada ne očekujemo da će zbog D614G biti potrebno menjanje kontrolnih mera nizi da će nova varijanta učiniti pojedinačne infekcije gorim“, napisao je Grabo u svom komentaru na studiju.

Prema njegovim rečima, ovo otkriće potencijalno može da utiče na milione ljudi, ali za sada ne znamo u potpunosti koliki će uticaj imati.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 05. jul 2020, 10:14) - anonymous [neregistrovani]

Riblja Corba

Vidi se da ti je Borina "poezija" intelektualni i kulturni limit.

(subota, 04. jul 2020, 11:13) - Dragojlo [neregistrovani]

@Samo tako

Krepaj,ako mislis da je vakcina stetna! Kad te korona smota,bice ti kasno za vakcinu.Pricas o necem sto jos ne postoji.Lepo je biti glup,rece Bora-Corba.

(subota, 04. jul 2020, 09:36) - anonymous [neregistrovani]

Samo tako

Isprepadajte nas jos vise da jedva cekamo da stanemo u red za vakcinu.

(subota, 04. jul 2020, 05:46) - 007 [neregistrovani]

Vesti

Zanimljivo kako se manipulise brojkama, svaka cast!

(petak, 03. jul 2020, 23:22) - bata [neregistrovani]

kji časopisi

svi ti časopisi objavljuju tekstove onih koji više plate.

(petak, 03. jul 2020, 21:16) - anonymous [neregistrovani]

Da

Ali nije smrtonosniji.