Za dobar imunitet starije populacije, tri obroka, užina, vitamini i minerali

Zbog širenja koronavirusa mnogi ljudi kupuju ogromne količine hrane, vode, sredstava za higijenu. U panici mnogi kupuju ono što im je potrebno, ali i ono što nije, i što će na kraju da bace.

Stručnjaci savetuju da se biraju one namirnice koje mogu duže da stoje u frižideru ili ostavi, kao i one koje ojačavaju imunitet čitavoj porodici. Gostujući u Jutarnjem programu RTS, dijetolog Veroslava Stanković objasnila je kojih stvari i navika treba da se pridržavamo u ovoj zdravstveno neobičnoj situaciji, koja je veoma opasna za starije sugrađane.

Šta je to što stariji sugrađani koji ne izlaze iz kuće treba da jedu, da bi ojačali svoj imunitet?

– U ovom periodu kada fizički nisu aktivni, kada su kod kuće, možda vlada i depresija, prvo treba voditi računa o higijeni namirnica koje kupuju ili dobijaju, a tek onda o nutritivnom sastavu namirnica. Sveže namirnice moraju da se peru pod mlazom tople vode, nikako ih ne potapati u dezinfekciona sredstva. Tako spremne odložiti ih u frižider. Jaja ne treba prati, a hleb kupovati u foliji. Stariji bi trebalo da uzimaju sveže voće i povrće zato što je bogato vitaminima i mineralima, dobro je za podizanje imuniteta. Citrusno voće koje je bogato Ce-vitaminom, kiseli kupus, kao i zeljasto voće i povrće, zbog mineralnih materija, cinka i magnezijuma i vitamina Be-kompleksa koji pravilno omoguđavaju funkcionisanje nekih enzima.

Da li možemo da osmislimo dnevni meni?

– U ovom periodu stariji ljudi bi trebalo da imaju tri obroka i po neku užinu, i da vode računa o količini hrane, da ne bi imali višak kilograma koji je opasan po zdravlje. Doručak treba da bude laganiji sa mlečnim napitkom i preporuka je jogurt ili kiselo mleko, koji imaju probiotsku floru koja je dobra kao zaštitnik imuniteta. Može kuvano jaje ili neka sardina.

Za ručak može da bude pileća supa, koja je bogata proteinima i vitaminima, i esencijalnim amino-kiselinama i integralni hleb koji održava nivo šećera. Večera bi trebalo da bude polovina svih nutritivnih namirnica iz ručka, parče hleba, parče mesa i salata. Dobro kuvana piletina.

Kako možemo da unesemo vitamin De3, i da li možemo da ga koristimo kao suplement?

Vitamin De3 veoma je značajan i neke preporuke su da se on uzima od septembra do maja, kao suplement. Pokazalo se da postoji pandemija deficita ovog vitamina. Namirnice bogate vitaminom De3 su riba severnog mora, mleko i mlečni namazi.

Dnevna doza Ce-vitamina je 75 miligrama i ako koristimo citrusno voće ili kupus to je dovoljno. Od suplemenata, to je jedna tableta od 500 miligrama na dan.

Cink ide u kombinaciji sa Ce-vitaminom. Ako se pravilno hranimo suplementacija u ovom periodu nije neophodna. Kompleks Be-vitamina veoma je važan, ima ga u crvenom mesu i u ribama.

Mehaničkim ceđenjem soka od limuna nećemo dobiti dovoljnu količinu Ce-vitamina, dobićemo samo baznu reakciju našeg organizma i dobar napitak koji sprečava glad.

broj komentara 0 pošalji komentar