Odložio svadbu da pomogne u borbi protiv koronavirusa, ali smrt je bila brža

U kineskom gradu Vuhanu kolege su se oprostile od Penga Jinhua, 29-godišnjeg lekara koji je odložio svoju svadbu kako bi pomogao u borbi protiv koronavirusa. Preminuo je od posledica koronavirusa, ostavljajući iza sebe trudnu suprugu.

Peng Jinhua, stručnjak za rsepiratarone bolesti, zarazio se dok je lečio pacijente od novog koronvursa u Prvoj narodnoj bolnici u kineskom gradu Vuhanu, epicentru epidemije. Peng je hospitalizovan 25. januara, a umro je prošlog četvrka oko 22 sata, uprkos naporima lekara da ga spasu.

Kolege se Penga sećaju kao iskrenog, optimističnog i vrednog čoveka, koji je uvek bio spreman da pomogne.

„Peng je radio bez prestanka 48 sati kada je izbio virus. Klinika nije imala dovoljno lekara i želeo je da pomogne svojim kolegama. Bio je jedini muškarac na odeljenju izuzev direktora“, objašnjava udovica Penga Jinhua.

Peng i njegova supruga venčali su se u novembru 2017. godine, ali svadbeno veselje je odloženo za 1. februar ove godine, jer je Peng bio na specijalizaciji. Uprkos tome što mu je bolnica dala slobodne dane zbog svadbe, Peng je odlučio da odloži veselje i ostane uz svoje kolege tokom epidemije. Nikada nije stigao da pošalje pozivnice, koje još uvek stoje u ormariću u njegovoj kancelariji.

„Obećali smo mu da ćemo doći na njegovo slavlje kada izborimo ovu bitku“, kaže Đijang Đunsija, Pengova koleginica.

Kada je broj obolelih počeo drastično da skače, Peng je shavio da je situacija ušla u kritičnu fazu. Pozvao je suprugu i pitao da odlože svadbu.

„Rekao je da ne bi trebalo da pravimo svadbu dok traje epidemija. Rekao je da je to dužnost lekara, podržala sam ga“, dodaje Pengova supruga.

Prvog dana kada je uspostavljeno odeljenje za izolaciju, svih 130 kreveta bilo je zauzeto, a Peng je kao veoma posvećen lekar radio bez prestanka.

„Iako nosimo zaštitna odela zabrinuti smo zbog rizika od zaraze. Rekao mi je da je kao muškarac dovoljno jak da može da primi još pacijenata“, navodi ČenHao, šef respiratornog odeljenja.

Međutim, u večeri dočeka kineske Nove godine 24. januara, kod Penga su se pojavili simptomi virusa – izgubio je apetit i dobio temperaturu. Sledećeg dana potvrđeno je da je inficiran novim koronavirusom. Kako mu se stanje pogoršalo, 30. januara, prebačen je na intezivu negu u najboljoj bolnici u Vuhanu.

„Osećam kao da sam izgubila bliskog člana porodice“, iskrena je Pengova koleginica Ling.

Bolnica u kojoj je radio otvorila je memorijalnu salu koja će uvek podsećati na Penga. Doktori i druge kolege odali su mu poštu i upisali se u knjigu žalost, pre nego što su nastavili da spasavaju živote.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 26. feb 2020, 09:12) - anonymous [neregistrovani]

Meksikanci, Amerikanci...

Jesi li ikada cuo za (katastrofalnu) spansku gripu koja je ustvari krenula iz Kansasa a iz drugih razloga se zove Spanska, ili zadnju pandemiju meksicke gripe...Nisu sve gripe i epidemije iz Hong Konga i Azije.

(utorak, 25. feb 2020, 20:40) - anonymous [neregistrovani]

Kinezi...

Su sami za sve krivi nisu u stanju da drze Higijenu u pravom nivou a bogami i jedu svasta e to sada njima se vraca bumerang zajedno sa njima i nama ostalima...kako je to moguce da svaki Virus osim Hiv-a koji je dosao iz Afrike svi ostali dolaze iz Kine...

(utorak, 25. feb 2020, 17:06) - anonymous [neregistrovani]

Strašno...

Zar nije bilo rečeno da isti korona virus ima samo efekat običnog gripa ili prehlade, a da je kritičan kod pacijenata starije dobi??? Ovaj čovek sa 29 gosina(ako sam ja dobro pročitao), nije spadao u rizičnu grupu...

(utorak, 25. feb 2020, 13:54) - anonymous [neregistrovani]

Јутрос каже наш министар здравља...

Већина прође да благим симптомима!?

(utorak, 25. feb 2020, 12:14) - anonymous [neregistrovani]

Virus

Virus napada bez obzira na godine

(utorak, 25. feb 2020, 11:59) - Kolega [neregistrovani]

Heroj

Nadamo se da se ovakvi pravi humani heroji nikada nece zaboraviti! Neka ti je vecna slava dragi kolega!

(utorak, 25. feb 2020, 11:25) - Grkinja [neregistrovani]

:(

Šteta. Jer ostavio bebu bez tate. Ipak pamtiće ovo dete da mu je otac bio heroj