Nova terapija za dijabetes čuva srce i bubrege

Dvadeset miliona ljudi svake godine ubiju zajedno kardio-vaskularne bolesti, oboljenja bubrega i metaboličke bolesti. Zbog dijabetesa u svetu godišnje premine najmanje milion i po ljudi, a šećerna bolest kod mnogih prouzrokuje i komplikacije. Dostignuća i pojave novih terapija daju nadu mnogima.

Dijabetes može da utiče i na slabljenje vida, bubrežnih funkcija, srca... komplikacije ne mogu da se izbroje. Zato terapiju, koja drži pod kontrolom, ali i kao domino efekat, utiče da ne dođe do drugih zdravstvenih problema, i strani i domaći stručnjaci nazivaju revolucionarnom.

U Čikagu, na nedavnom kongresu posvećenom borbi protiv bolesti srca, najveću pažnju izazvalo je upravo predstavljanje rezultata u korišćenju takvog leka.

„Ova studija nije obuhvatila samo bolesne ljude, već hiljade i hiljade zdravih osoba kod kojih dijabetes koji se ne leči može da napravi bolesne ljude, a nažalost dovede i do smrti“, rekao je Peter Lin iz kanadskog Centra za istraživanje kardiovaskularnih bolesti.

„Ja sam nefrolog, a dijabetes je jedan od glavih uzroka slabljenja i otkazivanja bubrega, zbog čega neretko ti pacijenti moraju na dijalizu ili transplantaciju. Lek utiče i na smanjenje gojaznosti, a snižava i krvni pritisak“, objasnio je prof. dr Džordž Bakris sa Univerziteta medicine u Čikagu.

Pored svih faktora rizika koji utiču na pojavu kardio-vaskularnih bolesti, dijabetes je nezavisni faktor rizika, koji možda i najviše utiče. Zato nova terapija daje nadu i kardiolozima. Pacijenti u Srbiji za sada ovu terapiju ne mogu da dobiju o trošku države.

„Učestalost komplikacija kardio-vaskularnih bolesti – infarkti, iznenadna srčana smrt, invaliditeti bilo koje vrste, sve do moždanog udara – je do 50 odsto manja, kada je primenjena nova grupa lekva iz domena inhibitora. Za svojih 33 godine koliko radim u kardiogiji, ne sećam se leka koji je doveo do takvog poboljšanja prognoze naših bolesnika“, istakao je prof. dr Siniša Pavlović sa Klinike za kardiovaskulrane bolesti KCS.

„Deluju preko bubrega, povećavajući izlučivanje glukoze, ali istovremeno deluju protektivno na srce i na bubrege. Struka je već počela da razgovara sa nadležnima, i sa Fondom i sa Ministarstvom i radimo zajedno na tome da probamo da nađemo način da se i ovi lekovi uključe u praksu“, istakao je prof. dr Nebojša Lalić, direktor Klinike za endokrinologiju KCS.

U svetu, sa dijabetesom živi oko 425 miliona ljudi. Od komplikacija izazvanih dijabetesom godišnje umre i do četiri miliona ljudi. U Srbiji, dijabetes ima oko 700.000 stanovnika dok su kardio-vaskularne bolesti i dalje najčešći uzročnik i obolevanja i smrtnosti.

broj komentara 27 pošalji komentar
(četvrtak, 03. dec 2020, 21:19) - anonymous [neregistrovani]

Secer je izleciv

Otkriven mi je dijabetes u 37 god tipa dva doktor mi je prepisao forsigu 10 mg uz setnju gubitak kilograma idi fantasticno sa 124 kg od 6 oktombra do sada 100kg secer se krece od 4,8 do 5,9 kondicija se vratila osecam se kao u 20 god tek dva ipo meseca terapije

(četvrtak, 10. sep 2020, 11:01) - anonymous [neregistrovani]

Diabetes Tip 2

Sve vrste Medikamenta imaju pozitivne i negativne posledice .Neki Medikamenti imaju više negativnih i stvaraju nove bolesti .
Ja od 2009 godine imam " Blagu " verziju Diabetes 2. Uspeo sam disciplinom , ishranom i 2- 3 sata dnevno Šetnje, Biciklanjem i gimnastike ,da smanjim nivo Šećera bez Tableta . Sada sam Penzioner i mnogo mi je lakše sprovesti moj plan .
To nije recept za svakoga
. ALI ZA SVAKOG JE NAJVAŽNIJE JE PROMENITI ISHRANU SMANJITI KOLIČINU HRANE , AKO JE POTREBNO SMANJITI TEŽINU , I VIŠE SE POKRETATI , MANJE KOLIMA VIŠE HODATI I VOZITI BICIKL.

(četvrtak, 10. sep 2020, 08:45) - anonymous [neregistrovani]

Odgovoe

Vec godinu dana pijem.lek foxiga i nemam nikakav problem

(sreda, 04. mar 2020, 09:03) - anonymous [neregistrovani]

Dijabetes

Ako je lek Forxiga taj revolucionarni lek za lečenje dijabetesa koji se navodno predstavio na seminaru i Čikagu prosle godine, kako to da je isti kod nas registrivan jos 2014. Diabetičar sam tip2 na isulinu i voleo bih da znam tacno o kom se leku radi.

(četvrtak, 30. jan 2020, 15:11) - Gordana [neregistrovani]

odgovor

Forxiga

(ponedeljak, 16. dec 2019, 00:16) - Slavoljub [neregistrovani]

Dijabetes tiipa 1

Spostovanjem svima koji procitaju dete mi ima od 4 godine sada ima 15 koji je to lek i de ima dase kupi ja molim sve ko moze dami da informaciju od srca sam vam zahvalan hvala

(ponedeljak, 02. dec 2019, 19:18) - Mila [neregistrovani]

Lek semiglutide

Da li se lek prodaje kod nad i gde se moze kupiti?

(nedelja, 01. dec 2019, 15:30) - novica [neregistrovani]

lek

kako se taj novi lek zove

(petak, 15. nov 2019, 19:42) - Safet [neregistrovani]

lek za shekerashi

molivas dali ima vremenska terapiju ili treba da se koristi cel zivot.i kako da se dobije ili broj telefon za kumunikaviju i kolku koshta

(ponedeljak, 11. nov 2019, 20:18) - Biljana [neregistrovani]

Pitanje

Kako se zove lek

div id="adoceanrsvdcfhklggd">